YLE Teema

 

Nuori mieli

Julkaistu maanantaina 14.06.2010 1 kommenttia 279 suositusta

Nuorten masennus, ahdistuneisuus ja psykoosit ovat yhä yleisempiä. Mutta miten auttaa nuoria? Vahva kolmiosainen dokumentti antaa käytännön neuvoja ja ratkaisuja nuoren tukemiseen.

Tiededokumentti: Nuori mieli

keskiviikko 17.11. klo 17.00

1.11.
Osa 1/3: masennus

Nuorten masennus on yhä yleisempää. Ensimmäisessä jaksossa 16-vuotias Kari, 17-vuotias Moira ja 19-vuotias Angus kertovat tarinansa. He ovat aivan tavallisia nuoria, joita kuitenkin yhdistää nuorena sairastettu masennus, josta he ovat selvinneet.

Nuorten masennus on alidiagnosoitu, sillä se sekoitetaan helposti muihin nuoruuden vaikeuksiin. Sairauden oireet eivät aina varsinkaan alussa ole selkeitä.Diagnosoituunkaan masennukseen ei ole yksinkertaista hoitoa, sillä masennuslääkkeet eivät tehoa nuorilla niin kuin on toivottu. Tutkimustulokset osoittavat jopa päinvastaista: osalla nuorista lääkkeet ovat lisänneet itsemurha-ajatuksia ja ailahtelevuutta. Ohjelma antaakin lääkehoitojen lisäksi käytännöllisiä selkeitä ohjeita ja ratkaisumalleja masennuksesta selviämiseen.

Lisätietoa masennuksesta:
Mistä apua masentuneelle? (Nettinappi)
Nuorten masennus - vakavasti otettava sairaus (Duodecim)
Nuorten depressio - Tietoa nuorten kanssa työskenteleville aikuisille (Kansanterveyslaitos)

 

8.11.
Osa 2/3: ahdistus ja pelko

Moni nuori kärsii ahdistuksesta. Kanadalaisdokumentin toisessa osassa Jason, Alana ja Marley kertovat, miten he ovat selvinneet halvaannuttavasta ahdistuksesta ja peloista.

Nuorten ahdistusta on vaikea tunnistaa, mutta se on selkeästi pahempaa kuin vain jokapäiväinen stressi tai jännitys. Sairaalloiseen ahdistustilaan voi liittyä fyysisiä oireita kuten hengitys- ja vatsavaivoja sekä pakkoneurooseja.

Usein varhaisessa vaiheessa ei osata hakea apua. Monet ahdistuksesta kärsivät nuoret ovat älykkäitä ja sosiaalisia, toiset huomioonottavia lapsia. Myös väärät diagnoosit ovat tavallisia.

Dokumentin mukaan nuorten ahdistuksen hoidossa lääkitys on vasta toisella sijalla. Ennemmän kuin lääkitykseen kanadalaiset asiantuntijat uskovat terapiaan ja käytännöllisten elämäntaitojen opettelemiseen. Niiden avulla nuoret opettelevat hallitsemaan pelkoa.

Moniammatillinen työryhmä kerää nuorille työkalupalkin, jonka avulla he pystyvät ratkaisemaan ongelmat, ennen kuin ne paisuvat halvaannuttavaksi ahdistukseksi.

Lisätietoa ahdistuksesta ja peloista:
Ahdistus ja pelot (Duodecim)
Paniikkihäiriö (Introspekt)
Sosiaalisten tilanteiden pelko (Introspekt)

 

15.11.
Osa 3/3: Psykoosi

Psykoosi on pelottava sairaus. Kanadalaisen dokumentin kolmannessa osassa Amanda, Max, Andrew ja Tara antavat psykoosille kasvot. He kertovat, miten he ovat oppineet elämään sairautensa kanssa.

Varsinkin nuorilla psykoosi voi puhjeta yllättäen. Nuorten psykoosia hoidetaan monesti väärin, ja psykoosi voi sekoittua murrosiän muihin vaikeuksiin. Varsinaista testiä ei vielä ole, vaikka modernit kuvantamismenetelmät voivatkin osoittaa muutoksia aivoissa.

Vanhan ennakkoluulon mukaan psykoottiset potilaat asuvat laitoksissa, eristettynä muusta yhteiskunnasta. Nyt psykoottisia nuoria ei enää suljeta laitoksiin, vaan heitä pyritään dokumentin mukaan tukemaan jatkamaan normaalia elämää koulussa ja kotonaan. Tukemalla sairastunutta ja hänen koko perhettään saadaan parhaat tulokset, ohjelman nuoret ja heitä hoitaneet vakuuttavat.

Kanadassa nuorten psykoosin hoitoon on kehitetty ohjelma, jossa nuoret oppivat ennakoimaan ongelmat ja psykoosit ennen kuin ne iskevät. Mukana hoidossa ovat myös lääkkeet, jotka voivat palauttaa toimintakyvyn. Uudet lääkkeet ovat vanhoja parempia, sillä ne aiheuttavat vähemmän sivuoireita.

Lisätietoa psykoosista:
Psykoosi (Duodecim)
Aiheutuvatko psykoosit sittenkin useammin lapsuuden traumoista kuin geeneistä? (Psykoterapia-lehti)
Skitsofrenia (Tampereen yliopisto)

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Child and Youth Mental Health

Suosittele279 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Miksi tästä alunperin neliosaisesta sarjasta esitetään vain kolme osaa?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook