YLE Teema

 

Kino Klassikko

Olin mies-sotamorsian (S)

Julkaistu perjantaina 06.09.2013 1 kommenttia 45 suositusta

lauantai 29.3. klo 10.00

Cary Grantin elokuvien sarjaa jatkaa elokuvan kaikki lajityypit taitaneen mestariohjaajan Howard Hawksin riemastuttava komedia Olin mies-sotamorsian (I Was a Male War Bride, USA 1949), jossa aina niin tyylikkäästi kärsivää Grantia riepotellaan oikein kunnolla. Nolostuttavimmissakin tilanteissa Grant kuitenkin säilyttää kuuluisan charminsa.

Miehen pukeutuminen naiseksi on ollut elokuvakomedian peruskauraa ammoisista ajoista lähtien. Tempun ovat tehneet mm. Tony Curtis ja Jack Lemmon, Dustin Hoffman ja Peter Sellers, Stan Laurel ja Oliver Hardy, jopa Pekka ja Pätkä ja Uuno Turhapuro. Nimensä mukaisesti Olin mies-sotamorsian sotkee sukupuolten perinteisiä roolit vieläkin tehokkaammin, kuten niin monessa muussakin Hawksin elokuvassa.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan jälkeiseen Saksaan. Ranskalainen miehitysjoukkojen kapteeni Henri Rochard (Grant) lähetetään etsimään erästä herra Schindleriä, jolloin hän saa kuljettajakseen amerikkalaisen naisupseerin Catherinen (Ann Sheridan). He ovat jo entuudestaan sotajalalla keskenään, mutta kun he lopulta rakastuvat toisiinsa ja Catherine haluaisi viedä sulhasensa Amerikkaan, armeijan byrokratia alkaa iskeä esteitä rakastavaisten onnen tielle.

Nokkelan sanailun ja pääparin mainion yhteispelin varaan huumoriaan rakentava elokuva perustuu jonkinlaiseen tosikertomukseen, josta oikea Henri Rochard purki tuntonsa kirjamuodossa. Syytä olikin, jos elokuvan tapahtumat ovat edes puoliksi totta. Elokuvalla on sinänsä myös pientä dokumentaarista arvoa, sillä ajan amerikkalaisille elokuville harvinaisesti se on kuvattu aidoissa sodanjälkeisissä saksalaismiljöissä.

Lisätietoa ohjelmasta

(I Was a Male War Bride, USA 1949) O: Howard Hawks. N: Cary Grant, Ann Sheridan.

Suosittele45 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Yksi hauskimmista elokuvista jonka koskaan olen nähnyt-kertakaikkisen hulvaton juttu!Cary Grantin kaltaisia komedianäyttelijöitä ei enää tehdäkään.Suosittelen-saa kiemurtelemaan naurusta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook