YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Olipa kerran… Viimeinen tango Pariisissa

Julkaistu keskiviikkona 02.03.2011 0 kommenttia 190 suositusta

tiistai 21.2. klo 18.00, uusinta to 23.2. klo 17.00

Olipa kerran -dokumenttisarjassa käsitellään tällä kertaa vuonna 1972 valmistunutta elokuvaa Viimeinen tango Pariisissa. Se kertoo juuri leskeksi jääneestä miehestä ja nuoresta naisesta, jotka kohtaavat sattumalta tyhjässä huoneistossa. Alkaa hurja suhde, jonka pitäisi perustua vain seksiin ja jolla ei ole tulevaisuutta huoneiston seinien ulkopuolella.

Dokumentti on paitsi kertomus elokuvasta myös sen kiihkeästä tekovuodesta, jota leimasivat terrorismi, Vietnamin sota, seksuaalinen vapautuminen ja Ranskan vasemmiston rappio. Dokumentista käy ilmi, että kukaan ei selvinnyt elokuvan teosta vahingoittumattomana: ei ohjaaja Bernardo Bertolucci, ei amerikkalainen päätähti Marlon Brando eikä Brandon nuori vastanäyttelijä Maria Schneider.

Dokumentissa haastatellaan muun muassa Maria Schneideria ja Bertoluccia.

(Dokumentti sai Teemalla ensiesityksensä 10.1.2008 osana Teemalauantaita, jossa esitettiin myös elokuva Viimeinen tango Pariisissa.)

Lisätietoa ohjelmasta

Olipa kerran…Viimeinen Tango Pariisissa (Il était une fois… The Last Tango in Paris), Ranska 2004. Ohjaus: Bruno Nuytten, käsikirjoitus: Serge July, Bruno Nuytten. Tuotanto: Folamour.

Suosittele190 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Olipa kerran... Tess

Roman Polanski ohjasi kauniin mutta kitkerän kertomuksen viattomuuden tuhosta Ranskassa, jonne hän oli paennut Yhdysvalloista alaikäisen tytön raiskaussyytteitä. Dokumentti taustoittaa elokuvaa ja kiinnittää sen aikaansa, vuoteen 1979.

Olipa kerran... Villi sydän

Merkkielokuvia käsittelevä dokumenttisarja päättyy David Lynchin väkivaltaista Romeo ja Julia -tarinaa käsittelevään jaksoon. Villi sydän kuvattiin vuonna 1989, jolloin maailma kuohui.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook