YLE Teema

 

Opettaja.tv maanantaisin

Julkaistu maanantaina 20.12.2010 0 kommenttia 178 suositusta

Maanantain ohjelmissa puhutaan koululaisten terveydestä, maahanmuuttajista, kiusaamisesta ja vuorovaikutuksesta.

maanantaisin 10.1. alkaen klo 18.30, uusinnat keskiviikkoisin klo 9.30 ja lauantaisin klo 8.30

10.1. alkaen

Tehtävänä terveys

Ruotsalaiset koululaiset voivat huonommin kuin vanhempansa. Uupumus, unihäiriöt, ylipaino ja itsemurhayritykset ovat moninkertaistuneet viime vuosina.

Navestadsskolanin opettajat ja muu henkilökunta tarttuivat toimeen ja alkoivat yhdessä asiantuntijavalmentajien kanssa kehittää menetelmiä, joilla ongelmiin voitaisi puuttua vuorovaikutuksen avulla. Näemme, miten opettaja voi puuttua esimerkiksi oppilaan tupakointiin tai päihteiden käyttöön, tai miten hän voi luoda parempaa ilmapiiriä "vaikeaan" luokkaan.

Osa 1. Vanhempaintoiminta
Osa 2: DISA stressiä ja ahdistusta vastaan
Osa 3. MI tupakointia ja huumeita vastaan
Osa 4. Koulukomeetta
Osa 5: Johtajuus
Osa 6: Pelko ja syrjäytyminen
Osa 7: Rauhaton luokka
Osa 8: Lopeta syrjintä!

Tuotanto: Utbildningsradion, Ruotsi.

 

7.3. alkaen

Monen kulttuurin koulu

Miten maahanmuuttajan kulttuuritausta vaikuttaa koulunkäyntiin? Ymmärretäänkö kotona koulun arvoja? Entä ymmärtääkö koulu oppilaan kulttuuria?

Yhä kansainvälisemmäksi työpaikaksi muuttunut koulu vaatii opettajalta uudenlaisia taitoja. Monen kulttuurin koulu -ohjelmasarja auttaa opettajaa onnistumaan monikulttuurisessa arjessa.

Jokaisessa jaksossa seurataan maahanmuuttajanuoren elämää koulussa ja vapaa-ajalla. Ohjelmasarjassa nuoret keskustelevat itse monikulttuurisuudesta. Sarjassa vieraillaan maahanmuuttajataustaisten oppilaiden opetustilanteissa ja kuullaan Suomen parhaita asiantuntijoita.

Jakso 1: Kahden kulttuurin välissä

Ysiluokkalainen Tasmin Harges on kotoisin Libyasta ja tunnustaa islaminuskoa. Hän käy Ruusutorpan koulua Espoossa. Millaista on olla islaminuskoinen nuori suomalaisessa yhteiskunnassa? Jaksossa vieraillaan myös islamin oppitunneilla ja käsitellään kulttuurierojen oppilaille asettamia haasteita.

Jakso 2: Suomi toisena kielenä

Ysiluokkalainen Ahmed Hussein harrastaa jalkapalloa ja on asunut lapsesta lähtien Suomessa. Hän käy Havukosken koulua Vantaalla. Somaliasta kotoisin oleva Ahmed puhuu suomea sujuvasti, mutta sen kirjoittaminen on hänelle haasteellista.
Onko suomi todella niin vaikea kieli opittavaksi? Jakso selvittää, miten suomea oppii parhaiten ja mikä siinä on vaikeaa.

Jakso 3: Yleis- vai tukiopetusta?

Varissuon koululla Turussa 70 prosenttia oppilaista on maahanmuuttajia. Jaksossa kurkistetaan Varissuon koulun arkeen kuudesluokkalaisen Adelina Gerxhalijan kautta. Kosovon Albaniasta kotoisin olevan Adelinan luokalla ei ole yhtään valtaväestöön kuuluvaa.
Jaksossa selviää, millaisia tukiopetuskeinoja on käytössä vieraskielisten oppilaiden kohdalla. Entä millaista on selkokielinen materiaali?

Jakso 4: Kodin ja koulun yhteistyö

Venäläissyntyinen Dariya Martyanova puhuu sujuvasti suomea ja venäjää. Hänen äitinsä pitää molempien kielien osaamista rikkautena. Ohjelma selvittää, miten Dariyan kodin ja koulun, Kaisaniemen ala-asteen, välinen yhteistyö toimii.
Maahanmuuttajataustaisten oppilaiden vanhemmilla ei aina ole riittävästi tietoa suomalaisesta koulujärjestelmästä. Siksi kodin ja koulun yhteistyö on tärkeää. Jaksossa selviää lisäksi, miten oman äidinkielen oppiminen auttaa myös suomen opiskelussa.

Tuotanto: AitoMedia Oy

Katso sarjan jaksot Opettaja.tv:n sivuilla

 

4.4.

Kiusaaminen kuriin

Traaginen tapahtuma sai norjalaisen koulun ajattelemaan kiusaamista uudella tavalla. Syntyi toimintamalleja, joilla kiusaamiseen on helppo tarttua - hyvin tuloksin.

Tuotanto: Educational Digital Management Ltd.

Katso ohjelma Opettaja.tv:n sivuilla

 

11.4.

Koulu lapsen turvana

Mitä koulu voi tehdä, jos opettaja epäilee lapsen laiminlyöntiä, pahoinpitelyä, insestiä tai lapsen huumeidenkäyttöä? Ohjelman runkona on neljä tositarinaa englantilaisista kouluista.

Tuotanto: Educational Digital Management Ltd.

Katso ohjelma Opettaja.tv:n sivuilla

 

18.4.

Puheenaiheita: Hyvä vuorovaikutus

Jake lopetti koulun 14-vuotiaana, ja on nyt kokkiharjoittelijana. Hänen koulumuistoissaan on paljon opettajia, jotka eivät kyenneet tukemaan häntä. Mutta yksi heistä teki poikkeuksen, ja tällä opettajalla oli suuri vaikutus Jaken tulevaisuuteen.
Salaisuus oli vuorovaikutuksessa, jonka avulla opettaja kykeni luomaan oppilaansa kanssa hyvän työskentelyilmapiirin.

Ohjelmassa pohditaan, mikä tekee opettajan ja oppilaan välisestä suhteesta niin tärkeän ja miten opettajat voivat oppia kehittämään vuorovaikutustaan kaikkien oppilaiden kanssa.

Tuotanto: Teachers' TV.

Katso ohjelma Opettaja.tv:n sivuilla

Lisätietoa ohjelmasta

Opettaja.tv helpottaa opettajan arkea

Löydä lisää:

opettajat, Opettaja.tv
Suosittele178 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook