YLE Teema

 

Kino Suomi

Pako pohjoiseen (16)

Julkaistu torstaina 21.11.2013 1 kommenttia 52 suositusta

Huom! Poikkeuksellisesti maanantaina 16.12.

maanantai 16.12. klo 22.25

”Eksyin tähän rakkauteen kuin maahan, jonka kieltä en opi, jonka maantiedettä en tunne”, toteaa kansallissosialisteja Saksasta Suomeen paennut Johanna suoraan kameralle. Hän on matkalla Pohjolan kautta kohti Ranskaa, jossa vastarintaliike kaipaa lisävoimia. Matkan hidasteeksi asettuu suomalainen Ragnar, jonka kanssa Johanna kokee kiihkeän romanssin.

Pako pohjoiseen (1987) on lähes kauttaaltaan saksankielinen elokuva, ja se perustuu Klaus Mannin samannimiseen romaaniin vuodelta 1934. Thomas Mannin poika Klaus kirjoitti romaanin kierrellessään maanpaossa Sveitsissä ja muualla Euroopassa, sillä Saksassa avoimen homoseksuaalia Klausia odotti natsien valtaannousun jälkeen oikeudenkäynti ja julkinen vaino. Kirjan käänteillä on yhtymäkohtia tositapahtumiin. Suomessa Klaus Mann oli Hans Aminoffin vieraana Pekkalan kartanossa.

Elokuvassa pakenevaa saksatarta esittää tunnettu elokuva- ja teatterinäyttelijä Katharina Thalbach, joka Suomessa tunnettiin muun muassa rooleistaan elokuvissa Katkera herääminen (1978) ja Peltirumpu (1979). Hänellä on pieni rooli myös Mika Kaurismäen leffassa Helsinki-Napoli All Night Long (1987).
Hänen rakkautensa kohdetta, suomenruotsalaisen eliittisuvun Ragnaria, esittää Jukka-Pekka Palo. Ragnarin alkukantaista intohimoa korostetaan monissa suorasukaisissa rakastelukohtauksissa, jotka herättivät huomiota 1980-luvulla. Ragnarin natsimielisenä veljenä nähdään toinen suomalaisnäyttelijä, Tom Pöysti.

Elokuvan naisrooleihin on etsitty vahvistusta naapurista: Ragnarin sisarta Karinia esittää ruotsalainen Lena Olin, josta Olemisen sietämätön keveys (1988) teki maailmantähden vuotta myöhemmin. Perheen äidin roolissa nähdään harvinainen kasvo: Ingmar Bergmanin ex-puoliso Käbi Laretei, joka on varsinaiselta ammatiltaan muusikko. Hänen pianonsoittoaan kuullaan myös elokuvan musiikkina.

Elokuvan ohjaaja, suomenruotsalainen Ingemo Engström, valmistui 1960-luvulla Helsingin yliopistosta pääaineenaan kirjallisuudentutkimus, ja vuonna 1970 Münchenin elokuvakorkeakoulusta ohjaajaksi. Ennen Pakoa pohjoiseen hän oli ohjannut Saksassa neljä pitkää näytelmäelokuvaa, joita ei ole esitetty Suomessa. Ingemo Engström oli siis 1980-luvun kolmas suomalainen naisohjaaja Tuija-Maija Niskasen ja Pirjo Honkasalon lisäksi. Myöhemmin hän ohjasi Saksassa vielä elokuvan Ginevra (1992) sekä tv-elokuvan Mrs. Klein (1995).

Lisätietoa ohjelmasta

Pako pohjoiseen (Flucht in den Norden, Suomi-Saksa 1985) N: Katharina Thalbach, Jukka-Pekka Palo, Käbi Laretei, Lena Olin, Tom Pöysti. Ohjaus: Ingemo Engström

Suosittele52 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Iris

Filmissä näkyvä kartano vaikuttaa kovin isolta ja hienolta suomalaiseksi kartanoksi, samoin jotkut yksityiskohdat ei kovin suomalaisilta. Osaisikohan joku kertoa, missä filmi on kuvattu? Tämä kiinnostaisi minua kovasti.

Kiitos etukäteen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook