YLE Teema

 

Paksut piltit

Julkaistu tiistaina 15.06.2010 0 kommenttia 178 suositusta

Neljännes Britannian kolmivuotiaista lapsista on ylipainoisia, mikä tulee myöhemmällä iällä vaikeuttamaan huomattavasti heidän elämäänsä. Kuinka "syö vähemmän, liiku enemmän" -periaate tepsii pieniin taapertajiin?

Tiededokumentti: Paksut piltit

maanantai 20.12. klo 20.05, uusinta ke klo 17.00

Paksut piltit (Too Fat to Toddle) on tuore dokumentti lapsista, jotka ovat liian lihavia liikkumaan. Peräti neljännes Britannian kolmivuotiaista lapsista on oikeasti ylilihavia, ei pelkästään pömppömahoja. Ongelma ei ole vain hetkellinen, sillä tutkimuksen mukaan kahdeksan kymmenestä liikalihavasta lapsesta kärsii vaivasta myös aikuisena. Liikalihavuus vaikeuttaa huomattavasti heidän elämäänsä nyt ja iän myötä.

Leedsin Metropolitan yliopiston professori Paul Gately järjesti joukkoineen ensimmäisen ylilihavien pikkulasten leirin ja tulokset olivat rohkaisevia. Vanhempien epäilyistä huolimatta heidän lihavilla lapsillaan ei ollut geneettisiä vikaa tai synnynnäistä taipumusta liikalihavuuteen, vaan yksinkertaisesti liikaa kaloreita ruokavaliossaan. Liikunta ei ollut kuulunut näiden lasten päiväohjelmaan, sillä pienikin liikkuminen aiheutti hengenahdistusta.

"Häpesin suunnattomasti, kun professori ilmoitti ettei lapsessa ole mitään muuta vikaa, kuin että hän syö liikaa", eräs leirille tullut äiti kertoo.

Voiko terveellisellä ruokavaliolla, pienemmillä annoksilla ja liikunnalla todella laihtua? Ei kuulosta mullistavan uudelta ajatukselta, mutta tässä dokumentissa esiintyville ja miljoonille maailman ihmisille se näyttää olevan. Dokumentti seuraa kuinka "syö vähemmän, liiku enemmän" -periaate tepsii pieniin taapertajiin ja heidän vanhempiinsa.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Too Fat to Toddle

 

Löydä lisää:

lapset, lihavuus
Suosittele178 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook