YLE Teema

 

Palin: Hemingwayn jalanjäljillä

Julkaistu keskiviikkona 30.09.2009 0 kommenttia 293 suositusta

Näyttelijä matkailee kirjailijalegendan inspiroimana.

Palin: Hemingwayn jalanjäljillä

Ernest Hemingway (1899 - 1961) oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä englanninkielisiä kirjailijoita. Hänen rankasti juova, rankasti työskentelevä ja rankasti huvitteleva persoonansa sekä jatkuva uusien kokemusten etsiminen ovat tehneet hänestä legendan.

BBC:n neliosaisessa sarjassa legenda kohtaa toisen maailmanmatkaajan, Monty Python -ryhmästä tunnetun Michael Palinin. Palin matkaa sarjassa Hemingwayn jäljillä muun muassa Chicagoon, Pariisiin, Venetsiaan, Havannaan, Kalliovuorille ja Niilille. Palin jahtaa paikkoja, ihmisiä ja intohimoja, jotka Hemingway teki tunnetuiksi kirjoissaan. Sarja alkaa sieltä, missä legenda syntyi, Espanjasta, ja päättyy lopulta sinne, missä kaikki päättyi, Hemingwayn taloon Ketchumiin Idahoon, jossa kirjailija teki itsemurhan 1961.

Michael Palin ei ehkä ole niin macho kuin Papa Hemingway, mutta parhaansa hän kyllä yrittää! Hän juoksee härkien edessä Pamplonassa, opettelee nyrkkeilyä, ajaa ambulanssia Italiassa, kalastaa Floridan vesillä ja ryyppää Havannan baareissa.

3.11.
Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Hemingwayn intohimoisesti rakastamaan Espanjaan, jossa Palin menee härkätaistelukouluun ymmärtääkseen paremmin lajin suosiota. Mutta innokasta lajin harrastajaa ei hänestä saa. Espanjasta matka jatkuu Itä-Keniaan, jossa Hemingway metsästi leijonia ja sarvikuonoja metsästysmuistoiksi. Palin tyytyy vain silittämään gepardia, mutta osallistuu salametsästyspartion työhön, jota myös Hemingway teki ollessaan safarilla 50-luvulla. Jakson lopussa Palin näkee vilauksen Kilimanjaron lumista lentokoneen ikkunasta.

10.12.
Ernest Hemingway oppi jo nuorena ampumaan ja kalastamaan. Michael Palin testaa omia taitojaan Yhdysvalloissa kirjailijan lapsuudenmaisemissa. Matka jatkuu Italiaan ja Pariisin baareihin.

17.12.
Michael Palin suuntaa aluksi Floridaan, jossa Hemingway-kultti elää vahvana. Ugandassa Palin tutustuu paikkoihin, joissa Hemingway oli vähällä kuolla. Matka jatkuu Venetsian karnevaaleille.

24.12. (uusinta la 26.12. klo 15.00)
Michael Palin tutustuu Kuubassa Hemingwayn mielipaikkoihin ja tapaa 102-vuotiaan "Vanhuksen". Montanassa Palin sonnustautuu karjapaimeneksi, ja matka päättyy Hemingwayn haudalle.

Lisätietoa ohjelmasta

(Michael Palin's Hemingway Adventure)

Tuotanto: BBC, 1999

Michael Palinin matkailusivut

Palinin epävirallisen fanisivut

Suosittele293 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook