YLE Teema

 

Patsaspäiväkirjat

Julkaistu maanantaina 07.06.2010 0 kommenttia 87 suositusta

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa Sunday Timesin taidekriitikko Waldemar Januszczak todistaa, että kuvanveistotaide on taiteista tärkein. Hän kiertää tutustumassa ja analysoimassa teoksia eri puolilla maailmaa.

torstai 10.6. klo 17.20

Osa 1/3: Naiset ja äidit
Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan naisiin ja äiteihin - onhan maailman vanhin löydetty veistoskin hedelmällisyyshahmo 30 000 vuoden takaa. Aikajanan toisessa päässä on Marc Quinnin monumentaalinen veistos alastomasta ja raskaana olevasta ystävästään Alison Lapperista. Veistos ihmetytti Lontoota Trafalgar Squarella vuonna 2005. Omituisessa ja ajoittain synkälläkin matkallaan Januszczak vierailee muun muassa kaksoslapsien luvatussa maassa, Nigeriassa, esittelee legendaarista Milon Venusta ja vierailee kalifornialaisen plastiikkakirurgin luona, joka uskoo ratkaisseensa kauneuden arvoituksen.

Osa 2/3: Johtajat ja jumalat
Toisessa osassa Januszczak tutkii, kuinka veistoksia on käytetty yhteiskunnassa, politiikassa ja uskonnossa. Jaksossa vieraillaan Pääsiäissaarilla, jossa nähdään erikoislaatuinen perintö siellä eläneeltä sivilisaatiolta. Amerikassa tutustutaan muun muassa Mt Rushmoren kallioon veistettyihin neljään päähän, jotka esittävät Yhdysvaltain presidenttejä. Lopuksi matkataan Liettuaan, jossa vieraillaan kommunististen patsaiden teemapuistossa. Leninejä, Stalineja ja Marxeja on joka puolella ja joka koossa.

Osa 3/3: Maisema
Kolmas osa on omistettu maisemille. Januszczak pohtii veistosten erottamatonta yhteyttä maahan ja maailmankaikkeuteen. Automatkalla Amerikassa tutustutaan James Turrellin keskeneräiseen Roden Crater -veistokseen. Perussa ihmetellään vanhaa vuorta Machu Picchua ja Nazcan linjoja, jotka ovat muinaisten intiaanien autiomaahan tekemiä suuria kuvioita. Ohjelmaan kuuluu, totta kai, myös vierailu Ison-Britannian Stonehengellä. Maisemaveistosten jakson kruunaa Andy Glodsworthyn kanssa tehty upouusi taideteos.

Suosittele87 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook