YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Patsaspäiväkirjat

Julkaistu maanantaina 28.09.2009 0 kommenttia 245 suositusta

Patsaspäiväkirjat

keskiviikko 26.1. klo 21.00

”Kuvanveisto ei ole koskaan elänyt pimeää keskiaikaa. Se on ollut läsnä aina, joka ikisessä yhteiskunnassa, joka maailman kolkassa. Koska se on taiteista kriittisin. Taide, jota ilman emme voisi elää.”

Sunday Timesin taidekriitikon Waldemar Januszczakin mielestä kuvanveistotaide on maailman taiteista tärkein. Hän haluaa todistaa kuvanveiston ylivoimaisuuden ja kiertää kolmiosaisessa dokumentissa Patsaspäiväkirjat tutustumassa ja analysoimassa teoksia eri puolilla maailmaa. Sarjassa vieraillaan maailman upeimmissa kuvanveistotaiteen kehdoissa, kuten Perussa, Nigeriassa, Pääsiäissaarilla ja Japanissa, ja tavataan tämän päivän arvostetuimpia kuvanveistäjiä, kuten Antony Gormley, Marc Quinn, James Turrell ja Chapmanin veljekset.

Januszczak selittää veistosten avulla seksuaaliasenteita, valtaa, maailmankaikkeutta ja osoittaa, miksi kuvanveistäjät ovat olleet ja tulevat aina olemaan kulttuurimme sydämessä.

Osa 1/3: Naiset ja äidit

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan naisiin ja äiteihin - onhan maailman vanhin löydetty veistoskin hedelmällisyyshahmo 30 000 vuoden takaa. Aikajanan toisessa päässä on Marc Quinnin monumentaalinen veistos alastomasta ja raskaana olevasta ystävästään Alison Lapperista. Veistos ihmetytti Lontoota Trafalgar Squarella vuonna 2005. Omituisessa ja ajoittain synkälläkin matkallaan Januszczak vierailee muun muassa kaksoslapsien luvatussa maassa, Nigeriassa, esittelee legendaarista Milon Venusta ja vierailee kalifornialaisen plastiikkakirurgin luona, joka uskoo ratkaisseensa kauneuden arvoituksen.

Osa 2/3: Johtajat ja jumalat

Toisessa osassa Januszczak tutkii, kuinka veistoksia on käytetty yhteiskunnassa, politiikassa ja uskonnossa. Jaksossa vieraillaan Pääsiäissaarilla, jossa nähdään erikoislaatuinen perintö siellä eläneeltä sivilisaatiolta. Amerikassa tutustutaan muun muassa Mt Rushmoren kallioon veistettyihin neljään päähän, jotka esittävät Yhdysvaltain presidenttejä. Lopuksi matkataan Liettuaan, jossa vieraillaan kommunististen patsaiden teemapuistossa. Leninejä, Stalineja ja Marxeja on joka puolella ja joka koossa.

Osa 3/3: Maisema

Kolmas osa on omistettu maisemille. Januszczak pohtii veistosten erottamatonta yhteyttä maahan ja maailmankaikkeuteen. Automatkalla Amerikassa tutustutaan James Turrellin keskeneräiseen Roden Crater -veistokseen. Perussa ihmetellään vanhaa vuorta Machu Picchua ja Nazcan linjoja, jotka ovat muinaisten intiaanien autiomaahan tekemiä suuria kuvioita. Ohjelmaan kuuluu, totta kai, myös vierailu Ison-Britannian Stonehengellä. Maisemaveistosjakson kruunaa Andy Glodsworthyn kanssa tehty upouusi taideteos. (Etusivun kuva Nazcasta Maria Reiche)

Lisätietoa ohjelmasta

Patsaspäiväkirjat 1-3 (Sculpture Diaries). Tuotanto: ZCZ Films for CH4, Britannia 2008.

Esittely Channel 4:lla

Suosittele245 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook