YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Pentti Saarikoski 75 v

Julkaistu torstaina 26.07.2012 1 kommenttia 156 suositusta

Runoilija Pentti Saarikoski oli monipuolinen kulttuuripersoona, kauhukakara ja poliittinen ajattelija, joka kasvoi legendaksi jo eläessään, ja vielä suuremmaksi kuoltuaan.

tiistai 4.9. klo 21.55

Runoilija Pentti Saarikosken syntymästä on syyskuun alussa kulunut 75 vuotta. Saarikoski nousi kirjallisen maailman pinnalle heti ensimmäisillä kokoelmillaan Runoja ja Toisia runoja, jotka molemmat ilmestyivät vuonna 1958. 1960-luvun alussa Saarikosken kapinahenki teki hänestä julkikommunistin, pamfletistin ja porvarillisia arvoja pilkkaavan kolumnistin. Vuoteen 1974 mennessä hän oli julkaissut 12 runoteosta ja muutamia matka- ja proosateoksia sekä massoittain uraauurtavia ja persoonallisia käännöksiä.

Timo Hämäläisen ja Anssi Blomstedtin tekemä Raportti vuodelta 1974 näyttää suuren runoilijan tunnetuimmalla kaudellaan. Saarikoski puhuu työstä, keski-iästä, pessimismistä, politiikasta ja julkisuudesta. Kuulemme otteita runoista, päiväkirjosta ja matkakirjoista. ”Olen tuntenut itseni enemmän eurooppalaiseksi kuin suomalaiseksi”, sanoo Saarikoski, jota kotimaan julkisuus on jo alkanut hieman häiritä. Ohjelman lopussa TV2:n puhelinsoitto keskeyttää TV1:n haastattelun.

Kun Saarikoskelta kysytään, onko hän yhä kommunisti, hän vastaa että toivoo olevansa, mutta sanoo sen jäävän muiden päätettäväksi. ”Ellemme me ehdi jonkinlaiseen kommunismiin, silloin ihmislajille käy huonosti. Vaikka sitä ajattelisi miten, niin jonkinlainen syvällinen muutos tässä yhteiskunnassa tarvitaan, jotta näistä kaikista ongelmista selvittäisiin.”

Vuoden 1974 raportin jälkeen Saarikoski muutti Ruotsiin, ja julkaisi enää Eino Leino -tutkielman ja neljä runoteosta: puolisonsa Mia Bernerin kanssa kokoelman Ja meille jäi kiireetön ilta (1975) sekä ylistetyn Tiarnia-trilogian (1977-83).

Paula Koskimäen ohjelma Pentti Saarikoski – näkymiä (1998) koostuu aikalaisten ja läheisten haastatteluista ja muistoista. Runoilijasta kertovat muun muassa veli Ismo Saarikoski, ex-puoliso Tuulaliina Varis, professori Matti Klinge, toimittaja Pekka Tarkka ja viihdetaiteilija M. A. Numminen.

Lisää Elävässä arkistossa:

Pentti Saarikoski oli legenda jo eläessään

Lisätietoa ohjelmasta

Raportti: Pentti Saarikoski (1974) Toimittajat Timo Hämäläinen ja Anssi Blomstedt. Lukija: Vesa Mäkelä. Musiikki: Heikki Sarmanto ja Maija Hapuoja.

Pentti Saarikoski – näkymiä (1998) Käsikirjoitus ja ohjaus Paula Koskimäki. Lukija: Vesa Mäkelä.

Suosittele156 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Vera Telenius 100 v

Vera Teleniuksen syntymästä on kulunut 100 vuotta. Sokean laulajattaren tarina on kuin elokuvasta.

Elävä arkisto: Sotakorvaukset 60 v

Suomi maksoi vuosina 1944–1952 Neuvostoliitolle teollisuustuotteina sotakorvauksia 226,5 miljoonaa dollaria. Sotakorvausteollisuutta esittelevä dokumenttielokuva Suomi maksaa (1951) aiheutti aikoinaan eduskuntakyselyn.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Ylpeä olisi, jos eläisi. Yhtäkään runoteosta en omista, mutta löysin tietoja myös Wikipediasta. Nykyään häntä on muistellut kovasti myös poika Saska.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook