YLE Teema

 

Perunasta pelastus

Julkaistu keskiviikkona 02.03.2011 9 kommenttia 223 suositusta

keskiviikko 20.7. klo 17.00

Olisiko vaatimattomasta perunasta maailman ruokakriisin ratkaisijaksi? Perunalla tosiaan on muutakin potentiaalia kuin kököttää muun ruoan seuralaisena lautasen reunalla. Peruna on yksi niistä yhdeksästä viljelykasvista, joiden avulla tuotetaan yli 70 % maapallon ihmisravinnosta.

Perunaa on hyvin montaa eri lajiketta, ja niiden välillä on eroja. Papua-Uudessa-Guineassa kasvaa lajike, jonka proteiinipitoisuus on 2,5-kertainen tavalliseen perunaan verrattuna. Japanista taas löytyy perunalajike, jonka maku on pistävän makea. Kuinka maun saisi kitkettyä ja vietyä lajikkeen globaaleille markkinoille?

Dokumentti Perunasta pelastus asettaa perunan uudeksi maailmanlaajuiseksi energianlähteeksi.

Lisätietoa ohjelmasta

(How Potatoes Can Save the World, Japani 2009)

Suosittele223 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Solu ja elämän synty

Tohtori Adam Rutherford on oppaana kolmiosaisessa dokumentissa matkalla solujen ja niiden tutkimuksen historiaan.

Tappava kalsium

Kalsium on elintärkeä alkuaine ihmiselle ja ongelmia syntyy vasta, kun sitä kertyy väärään paikkaan. Millaisia sairauksia kalkkiutuminen aiheuttaa ja onko sen välttämiseksi tehtävissä mitään?

Kommentit

jiki

Mull on sellanen takamustuntuma eli intuitio, että toi peruna on juuri se joka on aiheuttanut paljon näitä nykyajalle tyypillisiä sairauksia.. toivottavasti asiaa tutkitaan paremmin.. Pidän itse perunaa erittäin huonona hiilihydraattina, jopa vähän vaarallisenakin...

ÖÖ

jiki kirjoitti:
Pidän itse perunaa erittäin huonona hiilihydraattina, jopa vähän vaarallisenakin...

Voi jessus näitä hiilarisäätäjiä. Älä syö perunaa jos siitä tulee psyykkisiä oireita.

Vastaus nälänhätään

Ratkaisu on todella yksikertainen ja varmasti päättäjien tiedossa.

Lopetetaan soijan ja muun ihmiselle kelpaavan viljarehun syöttäminen lihakarjalle ja simsalabim ruokaa on yllin kyllin jokaiselle maan asukille.

Ja mihinkä tämä perustuu, aivan yksinkertaiseen matematiikkaan. Kun vilja tai soijarehusta muuttuu sonnaksi, ureaksi ja lämmöksi lähes 80%, ainoastaa 20% teuraslihaksi. Eli suurin osa kelpo ruoasta/rehusta menee ihan hukaan ja elikoiden ruoaksi.

Miksi siis ruoka/rehu syötetään eläimille, eikä nälkään kuoleville ihmisille???
Ratkaisu on jo olemassa, tahtoa ei näytä olevan ongelman ratkaisemiseksi.
Ihminen on siis julma oman lajinsa tappaja, ainoastaan liha makutottumuksensa tähden.

Anonyymi

jiki kirjoitti:
Mull on sellanen takamustuntuma eli intuitio, että toi peruna on juuri se joka on aiheuttanut paljon näitä nykyajalle tyypillisiä sairauksia.. toivottavasti asiaa tutkitaan paremmin.. Pidän itse perunaa erittäin huonona hiilihydraattina, jopa vähän vaarallisenakin...

Peruna ei välttämättä ole hyvä jos on yllinkyllin syötävää vielä perunan lisäksi. Peruna on kuitenkin oikein hyvä, jos mitään muuta ei ole. Eipä taittu Suomessakaan suurten nälkävuosien aikana marista että "en syö pottuja, takapuoli levenee". Perunan viljely on helpompaa kuin monen muun ruoan.

Anonyymi

jiki kirjoitti:
Mull on sellanen takamustuntuma eli intuitio, että toi peruna on juuri se joka on aiheuttanut paljon näitä nykyajalle tyypillisiä sairauksia.. toivottavasti asiaa tutkitaan paremmin.. Pidän itse perunaa erittäin huonona hiilihydraattina, jopa vähän vaarallisenakin...

Peruna on saatanasta.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/Peruna%20juuttui%20takapuoleen%20-%20...

Anonyymi

Itsekin joskus huvittaa nämä hiilarihysteerikot. Kaikkein terveimmät vanhukset vannovat puhtaan kotisapuskan, voin, kerman, mutta myös kaurapuuron, perunan ja vehnästenkin nimeen. Heidän aikana ei ollut lisäaineita ym. ja hyvin porskuttavat. Muuten olen kyllä samaa mieltä kuin aikaisemmin kirjoittanut että kun ihmiselle kelpaavaa soijaa ei enää syötetä lihakarjalle niin katsotaan sitten onko enää nälkäongelmaa.

nella

Fidan kautta voi tukea perunantuotantoa ja viljelyn kehittämistä Pohjois-Koreassa.

ok@ok

Olen kyllä sitä mieltä että jokainen tosi perunan ystävä kaikkoaa
viimeistään suomalaisen perusruokavalion perustylsän muussi-keitetty-
ranskanperna pakkosyötön alkaessa vähintäänkin esikouluiässä jo

...ei se nyt sentään *-nasta ole, vaan aito terveellinen ja maittava juurikas (oikein valmistettuna jopa sisältää sisältää valkosipulia muistuttavia omnaisuuksia karkottaa tuon mainitun henkilön palvelijat...)

...ja varmaankin pitää paikkansa että useammanlaisten luonnonmukaisten lajikkeiden myötä voitaisiin monipuolistaa tätä perunatarjontaa merkittävästi...mielenkiintoinen toi Papua-guinea tieto, mahtaako olla jo alkuperäinen lajika vai kuitenkin sinne tuotu ? (yleensähän perunan sanotaan olevan kotojaan E-Amerikasta)

Anonyymi

Peruna on yksi maailman parhaista viljelykasveista.
Minulta saa Blue Kongo perunaa.
Siinä on samaa antosyaania kuin mustikassa.
Tuotan tätä lajiketta tällä hetkellä
siementuotantoon ainoastaan.

Blue Kongon malto on violetinvärinen.
Siitä saa ihanannäköistä muusia.
Itse syön sitä ihan raakana.
Siten se on parhaimmillaan.
Perunan ravitsemusarvo Suomessa
käsitykseni mukan perustuu
ry-arvoon (rehuyksikköarvoon
ja siinä ihmistä on verrattu sikaan
ruoansulatuksessa)
Elävän olion kannalta on merkitystä,
syökö tämä elävä olio (tässä tapauksessa
ihminen)
ruokansa kylmänä, lämpimänä, keitettynä,
paistettuna vaiko raakana.
Kaikki vaikuttaa kaikkeen, vitamiineihin,
perunan antosyaanien tuhoutumiseen kuumennettaessa
liikaa, ja siihen, että jos ihminen syö pelkkää
raakaravintoa,
niin se voi olla ihmiselle parasta.
Ihminen on periaatteessa
samankaltainen villieläin,
kuin leijona tai delfiini.
En tiedä yhtään villieläintä,
mikä söisi lämmintä ruokaa
taikka käristäisi sitä.
Grillit ovat todelline syöpäriski,
ajatelkaa;)

Kiitos

t. Kari

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook