YLE Teema

 

Kino Suomi

Pessi ja Illusia (7)

Julkaistu torstaina 21.11.2013 0 kommenttia 46 suositusta

Huom! Poikkeuksellinen lähetysaika lauantaina 28.12. kello 13

lauantai 28.12. klo 13.00

Yrjö Kokon sodanvastainen satukirja Pessi ja Illusia ilmestyi vuonna 1944. Alun perin se oli tarkoitettu allegoriaksi aikuisille, ja lastenkirjaksi Kokko muokkasi sen vasta vuonna 1963.

Kirjassa pieni keijutyttö Illusia, joka asuu sateenkaarella, tulee maahan, ja kohtaa peikkopoika Pessin. Paha Ristilukki leikkaa Illusian siivet, ja keiju jää maan vangiksi. Pessi ja Illusia elävät talven maan alla tietämättöminä ihmisten sodasta, ja keväällä heille syntyy lapsi, uusi ihminen.

Vertauskuvallinen tarina pessimismin ja illusionismin liiton synnyttämästä sodan jälkeisestä ihmiskunnasta saavutti välittömästi suuren suosion. Siitä tehtiin ensimmäinen elokuvaversio balettimusikaalina jo vuonna 1954 (ohj. Jack Witikka), ja hyvin suosittu televisioelokuva vuonna 1965 (ohj. Raili Rusto). Sen jälkeen baletti- ja muita tanssisovituksia on toteutettu televisiolle ja teattereille useita.

Heikki Partasen neljällä Jussilla palkitussa pitkässä elokuvaversiossa nimirooleja esittävät Annu Marttila ja Sami Kangas. Pelottavana Ristilukkina nähdään tanssija Jorma Uotinen, joka laati oman koreografiansa elokuvaan. Kuriositeettina mainittakoon, että hiirilapsia elokuvassa esittävät Eija Ahvon lapset, nykyiset näyttelijät Venla ja Joonas Saartamo.

 

 

 

 

Lisää Elävässä arkistossa:

Otteita Pessistä ja Illusiasta vm. 1965

Lisätietoa ohjelmasta

Pessi ja Illusia (1984) N: Annu Marttila, Sami Kangas, Jorma Uotinen, Eija Ahvo, Pauli Pöllänen. O: Heikki Partanen.

Suosittele46 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook