YLE Teema

 

Kino Klassikko

Peyton Place - vihan tyyssija (12)

Julkaistu maanantaina 13.01.2014 2 kommenttia 159 suositusta

torstai 10.7. klo 21.20

Kaikkien saippuaoopperoiden äiti, Grace Metaliousin bestseller-romaaniin perustuva elokuva Peyton Place paljastaa pienen, idyllisen tehdaspaikkakunnan kulissien takana piilevän moraalisen turmeluksen: korruptiota, sukurutsaa, murhia ja kaksinaamaisuutta.

Köyhistä oloista kotoisin olleen kirjailijan alkuperäinen romaani oli varsin rohkea kuvaus, joka ostettiin Hollywoodiin suurella rahalla heti kirjan ilmestyttyä mutta jollaista vielä vuonna 1957 ei voitu sellaisenaan siirtää valkokankaalle. Niinpä pehmennetty lopputulos oli kirjailijalle pettymys, mutta lippukassoilla se oli vuoden suurimpia menestyksiä.

Suosiota ilmeisesti edisti sekin, että muutamaa kuukautta ensi-illan jälkeen filmin tähden Lana Turnerin tytär surmasi äitinsä rikollisen rakastajan, tapaus josta lehdet uutisoivat suurin otsikoin.

Grace Metalious kirjoitti nopeasti romaaniin jatko-osan, joka myös filmattiin. Romaanien pohjalta tehtiin myöhemmin Suomessakin valtavan suosittu televisiosarja.

Kirjailija itse kuoli alkoholin aiheuttamaan maksakirroosiin vuonna 1964, vain 39 vuoden ikäisenä.

Lisää Elävässä arkistossa:

Peyton Place suomalaisittain

Lisätietoa ohjelmasta

(Peyton Place, USA 1957) N: Lana Turner. O: Mark Robson.

Suosittele159 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Me lapset ei saatu katsoa Peyton Placea.Oli liian rajua menoa.
Sisko uskalsi kurkkia salaa ovenraossa,kun aikuiset katseli.Minä en.

Anonyymi

Peyton Place elokuva on ihan eri juttu kuin sarja jossa mm. Ryan O'
Neal ja Mia Farrow ym. näyttelivät. Sanoisin sarjanolevan "Kauniiden ja rohkeiden" esikuva. Oli juonen käänteitä ja rakkautta, rikkaita ja köyhiä. Ihme ettei sarjaa ole näytetty uudestaan. Mustavalkoisuusko on esteenä? Päivälähetykseksi vaan tai aamuun. Nykyään kun voi tallentaa ne katsottavaksi itselle sopivaan aikaan. Alusta loppuun kiitos.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook