YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Kino Suomi

Pimeys odottaa (12)

Julkaistu perjantaina 24.08.2012 0 kommenttia 93 suositusta

torstai 27.9. klo 22.35

Pauli Pentin esikoiselokuva edustaa maassamme harvinaista rikoselokuvan lajityyppiä. Se liikkuu klassisen film noirin maailmassa, jossa yön kaunotar pyörii miesten juonittelun vyyhdessä. Samaan maailmankuvaan liittyvät nukkavieru päähenkilö, likainen poliisi ja naruja taustalla nykivä rikas pamppu. Chandlerilaista perinnettä kunnioittaen juonikaan ei ole yksioikoinen, vaan lähes epätodellisen mutkikas ja kohtalonomainen.

Ohjaaja Pauli Pentti oli 1980-luvun alussa elokuvakerhoaktivisti ja elokuvakriitikko. Opinnot sijoittuivat elokuva-alan sijaan Teknilliseen korkeakouluun. Ystävystyminen Kaurismäen veljesten kanssa avasi Pentille tien oman pitkän elokuvan tekemiseen: elokuvan tuottajaksi lupautui Villealfa Filmproductionsin Mika Kaurismäki.

Pentin tie pitkien näytelmäelokuvien ohjaajana on toistaiseksi tuottanut vain kaksi hedelmää: pari vuotta esikoiselokuvan jälkeen Aki Kaurismäki tuotti hänen versionsa Shakespearen Macbethista. Sittemmin Pentti on työskennellyt apulaisohjaajana muun muassa Kaurismäkien ja Veikko Aaltosen elokuvissa, AVEKin tuotantoneuvojana ja tuottanut dokumenttielokuvia.

Pimeys odottaa -elokuvan kohtalonomaisena kolmikkona nähdään Pekka Valkeejärvi, Riitta Havukainen ja Arno Virtanen.

Lisätietoa ohjelmasta

Pimeys odottaa (1985). N: Pekka Valkeejärvi, Riitta Havukainen, Arno Virtanen, Heikki Peltonen, Ritva Sorvali, Aino Seppo. O: Pauli Pentti. Tuotanto: Villealfa Filmproductions.

Suosittele93 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

29.9. Teemalauantai: Vihaiset miehet

Viha kiehtoo sekä modernissa nettijulkisuudessa että perinteisessä tv-maailmassa. Dokumentti Internetin vihaisin julkkis kertoo tahtomattaan kuuluisaksi tulleesta mainosmiehestä. Sidney Lumetin elokuva Kasvot kuvaruudussa on moderni klassikko tv-kasvosta, joka muuttuu amerikkalaisen tyytymättömyyden äänitorveksi.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook