YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Popteatteri toi nuorisomusikaalit Suomeen 1960-luvun lopulla

Julkaistu keskiviikkona 02.12.2009 1 kommenttia 322 suositusta

tiistai 23.3. klo 22.00, uusinta pe klo 16.00 ja su klo 8.30

Tampereella vuonna 1968 perutettu Popteatteri syntyi ortodoksisen seurakunnan näytelmäkerhoa johtaneen Reijo Paukun ympärille. Teatterin maine levisi kulovalkean tavoin, kun Tampereen teatterikesä tilasi ryhmältä suomalaisen version nuorisomusikaalista Hair.

Galt McDermotin, James Radon ja Gerome Ragnin Hair-musikaali sai ensi-iltansa off-Broadwaylla lokakuussa 1967. Hairista tuli erittäin suosittu ja kohuttu uuden sukupolven musikaali, jossa vastustettiin konservatiivisia asenteita, Vietnamin sotaa ja rasismia, ja kannatettiin vapaata seksiä ja hippi-ideologiaa.
Tampereen Hair sai ensi-iltansa elokuussa 1969 ja sen ohjasi Reijo Paukku. Musikaalissa esiintyivät muun muassa Pauli Räsäsen poika Juha Räsänen, Rauli Koivisto , Pirkko Saanakorpi, Aila Heikkilä, Hannele Virta ja Lauluyhtye Sirut eli Jukka Siikavire, Aila Halminen ja Leo Airaksinen. Musisoinnista vastasi Matthews-yhtye: Seppo Alajoki (kitara), Markku Lindfors (basso) ja Kaj Martin (rummut). Orkesterin vahvistuksena soittivat lisäksi Risto Hiltunen (urut) ja Risto Tanner (saksofoni).

Tampereen Popteatteri kiersi nuorisolle suunnatun musikaalinsa kanssa Suomea kaksi vuotta, ja yhteensä Hairia esitettiin 250 kertaa ja esityksen lauluista julkaistiin Popteatterin tulkintoina jopa LP-levy. Myös Suomen ruotsinkielisestä Hair-ensi-illasta vuonna 1969 tuli legendaarinen osa maamme teatterihistoriaa, sillä Svenska Teaternissa esiintyivät Sakari Lehtinen, Cay Karlsson, Anki ja Hector, jotka seuraavana vuonna perustivat Cumulus-yhtyeen.
Esko Favenin seurantadokumentissa Supertähti (1971) kierretään Hair-esityksen mukana ympäri Suomea vuosina 1970 ja 1971, haastatellaan esiintyjiä ja yleisöä, ja näytetään katkelmia kohutusta esityksestä. Ohjelman lopussa päästään harjoittelemaan myös tulevia musikaaleja.

Hyvän alun jälkeen Tampereen Popteatterin taival oli kuoppainen, ja suurimmat menestykset niin yleisön kuin julkisuudenkin suhteen olivat lastennäytelmä Peppi Pitkätossu (1970) sekä uskonnolliset nuorisomusikaalit Salvation (1970) ja Jeesus Kristus Supertähti (1972).
Tim Ricen ja Andrew Lloyd Webberin uskonnollinen rockmusikaali oli jälleen tiukasta ajan hermolla, sillä Jeesuksen elämästä kertonut esitys oli maailmalla huippusuosittu. Tampereen Popteatterin Jeesus Kristus Supertähdessä lauloivat Raya Alenius (Maria Magdalena), Juha Räsänen (Pontius Pilatus)ja Pekka Pajula (Juudas). Jeesuksen roolissa nähtiin Timo Silvennoinen, eli iskelmätähti Salomon.

Ohjaaja Reijo Paukku kertoo kohumusikaalien valmistumisesta Jarmo Heikkisen tuoreessa haastattelussa.

Lisätietoa ohjelmasta

TV-arkisto: Tampereen Popteatteri
Supertähti (1971)
TV-arkiston vieraana Reijo Paukku

Tampereen Popteatterin Hair-esityksen nostalgiasivut

Suosittele322 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Hair

Kulje valoon, kulje aurinkoon! Dokumentti valtavan maailmanlaajuisen menestyksen saavuttaneen hippimusikaalin poliittisista ja kulttuurisista jäljistä.

Kommentit

Atro

Hair-musikaalista olen kyllä kuullut. En oikeastaan tuosta tunnistanut juuri muita kuin Siikavireen Jukan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook