YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Puna-armeijan kuoro Suomen vierailullaan 70- ja 90 -luvuilla

Julkaistu torstaina 24.09.2009 0 kommenttia 295 suositusta

Kulttuurit kohtaavat ja balalaika soi

TV-arkisto: Puna-armeijan kuoro

Kun Neuvostoliitto oli vielä voimissaan, toimi myös Suomen ja Neuvostoliiton välinen kulttuurivaihto vilkkaasti. Erityisen rakastettu ja ihailtu konserttivieras oli Neuvostoarmeijan Leningradin piirin laulu-, tanssi- ja soitinyhtye, joka meillä tunnettiin vanhalla nimellään Puna-armeijan kuorona.

Syksyn 1971 Suomen vierailun aikana kuoroa johti taiteellinen johtaja Nikolai Kunajev, ja solisteina toimivat Boris Zhbanov sekä suomalaisten rakastama inkeriläistenori Arvi Kemppi, joka hurmasi yleisön paitsi laulullaan myös suomen kielen taidollaan. Vuonna 1993 Arvi Kemppi muutti Suomeen, ja hän kuoli Helsingissä syksyllä 2008. Hänen levyttämistään inkerinsuomalaisista lauluista tehty levy ilmestyi kesällä 2009.

Samana vuonna kun Puna-armeijan kuoron bravuurisolisti muutti Suomeen, Senaatintorin valtasi Leningrad Cowboys -yhtye, joka oli onnistunut houkuttelemaan Puna-armeijan kuoron yhteiskiertueelle Eurooppaan. Neljä vuotta aiemmin perustettu yhtye oli alun perin räävittömän Sleepy Sleepers -yhtyeen parodinen roolileikki, mutta viimeistään Senaatintorin esiintymisen myötä kippurakenkäisistä tötteröpäistä tuli alkuperäisiä Sliippareita suositumpi bändi. Leningrad Cowboysien henkinen kasvatti-isä Aki Kaurismäki ohjasi Senaatintorin tapahtumasta konserttitaltioinnin Total Balalaika Show.Vuodesta 1998 alkaen Puna-armeijan kuoron virallinen nimi on ollut A. V. Aleksandrovin Venäjän armeijan kahdesti punalippuinen akateeminen laulu- ja tanssiyhtye.

Jouko Salokorven A-Studiolle tekemässä ohjelmassa seurataan Leningradin lehmipoikien ja puna-armeijan kuoron ja orkesterin ensimmäisiä yhteisiä harjoituksia Moskovassa.
 

Lisätietoa ohjelmasta

Katso myös dokumenttisarja Yhteinen sävel, Elävä arkisto: Tere Perestroika

Suosittele295 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook