YLE Teema

 

Parrasvalot

Punainen viiva

Julkaistu tiistaina 20.10.2009 0 kommenttia 335 suositusta

Ooppera talonpoikaiselämästä, köyhyydestä ja ensimmäisistä yleisistä vaaleista.

Punainen viiva

YLE Teeman musiikkisyksyn kotimaisena merkkitapauksena nähdään sunnuntaina 29.11. Aulis Sallisen Punainen viiva oopperan taltiointi Suomen kansallisoopperasta. Tämä esitys on historiallinen, koska kotimaista oopperaa nähdään televisiossa harvoin.

Punainen viiva on suomalaisen oopperan kestosuosikki

Punainen viiva on oopperaa kansalle ja kansasta. Teos perustuu Ilmari Kiannon kirjaan Punainen viiva, libreton sen pohjalta on tehnyt säveltäjä itse. Oopperan tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Suomeen, syksyyn 1906 ja kevääseen 1907, jolloin Suomessa pidettiin ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat vaalit.

Punainen viiva valaa uskoa pienen ihmisen pyrkimykseen vaikuttaa omaan elämäänsä ja samalla se kyseenalaistaa tämän mahdollisuuden. Se on tarina Topi ja Riika Romppaisen perheen epätoivosta, köyhyydestä ja nälästä sekä ensimmäisten vaalien herättämästä toivosta. Se on kertomus ihmismielen manipulaatiosta ja niistä voimista, joilla ihmisen sielua on hallittu ja hallitaan.

Oopperan ensimmäisessä näytöksessä Topi ja Riika saavat kuulla köyhyytensä keskelle vaaleista, joissa jokainen saa ensimmäistä kertaa vetää punaisen viivan, jonka seurauksena maahan tulee uusi järjestys. Toisessa näytöksessä Topi ja Riika käyvät toiveikkaina vetämässä punaisen viivan, mutta sekään ei enää pelasta köyhää perhettä kuolemalta.

Marraskuussa 1978 Kansallisoopperassa nähty teoksen kantaesitys jatkoi uuden kotimaisen oopperan huippuvuosia. Vuonna 1975 oli kantaesitetty Aulis Sallisen Ratsumies ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset. Jo 1960-luvulla suomalaisen oopperan kehitystä pohjustivat Aarre Merikannon Juhan ja Tauno Pylkkäsen Tuntemattoman sotilaan esitykset. Kansallisoopperan lisäksi teosta on esitetty Savonlinnassa, Tampereella ja Jyväskylässä sekä tänä syksynä Oulussa.

Oopperan päärooleissa tässä taltiossa esiintyvät baritoni Jorma Hynninen Topina ja sopraano Päivi Nisula Riikan roolissa. Hynninen on laulanut Topin roolin myös oopperan kantaesityksessä vuonna 1978.

Oopperan on ohjannut Pekka Milonoff, lavastaja on Eeva Ijäs ja puvustaja on Erika Turunen. Suomen Kansallisoopperan kuoroa ja orkesteria johtaa Mikko Franck. TV-ohjaus on Aarno Cronvallin. Ooppera on taltioitu Suomen kansallisoopperassa toukokuussa 2008.

Punaisen viivan veto
Sunnuntaina 29.11.klo 19.40
”Karvalakkioopperaa!”, tuomitsivat nuoret säveltäjät Aulis Sallisen Punaisen viivan 70-luvun lopussa. Historia kuitenkin osoittaa, että Punainen viiva on aina ajankohtainen. Uskonnot ja poliittiset aatteet lupaavat pelastusta, mutta lopulta ihminen käy aina yksin taistelua olemassaolostaan.
Punainen viiva merkitsi tyylillistä murrosta suomalaisessa oopperassa sekä musiikissa että näyttämöllä. Anu Konttisen toimittama reportaasi kertoo, mistä lähtökohdista ooppera syntyi, sen kertovat säveltäjä Aulis Sallinen ja ohjaaja Kalle Holmberg, teoksen valmistamisesta ja voittokulusta puolestaan esittäjät Taru Valjakka, Jorma Hynninen ja Okko Kamu.

Oopperaa halutaan lisää televisioon
Ooppera kiinnostaa yhä useampia suomalaisia. YLE Teeman katsojat ovat esittäneet toiveita päästä nauttimaan myös kotimaisesta tarjonnasta.

”Olemme iloisia, että voimme tarjota Punainen viiva -romaanin 100-vuotisjuhlan kunniaksi merkittävän suomalaisen oopperan omasta Kansallisoopperastamme.", YLE Teeman kanavapäällikkö Ulla Martikainen-Florath sanoo.

YLE Teemalla juhlistetaan Ilmari Kiannon merkkiteoksen satavuotisjuhlaa myös elokuvalla. Itsenäisyyspäivänä nähdään Matti Kassilan klassikkoelokuva Punainen viiva.

Lisätietoa ohjelmasta

Musiikinjohto: Mikko Franck.
Ohjaus: Pekka Milonoff.
Lavastus: Eeva Ijäs.
Puvut: Erika Turunen.
Koreografia: Ari Numminen.
Valaistussuunnittelu: Juha Westman
Rooleissa: Sauli Tiilikainen / Jorma Hynninen, Raili Viljakainen / Päivi Nisula, Jorma Silvasti, Hannu Forsberg / Ilkka Vihavainen, Anna-Lisa Jakobsson

Ooppera Wikipediassa

Suosittele335 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Punaisen viivan veto

Anu Konttisen toimittama reportaasi kertoo, mistä lähtökohdista ooppera syntyi.

Punainen viiva

Ilmari Kiannon romaaniin perustuva kuvaus salomaiden elämästä ja ensimmäisten eduskuntavaalien poliittisesta innostuksesta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook