YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Punklandia

Julkaistu tiistaina 15.06.2010 0 kommenttia 210 suositusta

Kuusiosainen sarja siitä, miten punk valtasi Suomen.

Punklandia


Punk tuli ja valloitti Suomen nuoria 70-luvulla! Mikä ihmeen punk? Täältä se selviää. Nyt nähdään uusintana Teemalla vallaton kuusiosinen sarja punkin maailmasta aikalaisten opastuksella.

Nuoriso havahtui 70- ja 80-lukujen taitteessa yhteiskunnallisesta apatiasta ja punkkarit aloittivat laulujensa teksteillä ja toiminnallaan kapinoinnin ”Kekkosslovakiaa” ja poliiseja vastaan.

Punk -musiikin kautta nuoret alkoivat haluamattaankin ottaa yhteiskuntapoliittista kantaa entistä aktiivisemmin. Kansalaistottelemattomuus oli nuorison tapa tuoda tyytymättömyyttään esille. He vastustivat eläinkokeita, ydinvoimaa, sotaa ja poliisia, mahdollisuuksiensa mukaan. Asepalveluksesta kieltäytyminen oli radikaali ja uusi tapa vastustaa vallitsevaa ahdistavaa aikaa. Nuorisosta tuli yhteiskunnallisesti ja poliittisesti aktiivisia tuomalla mielipiteensä ilmi epäkohdista ja parannettavista asioista.

Tästä kertoo Punklandia. Se on Markku Heikkisen ja Ari Matikaisen käsikirjoittama ja ohjaama kuusiosainen dokumenttisarja.

 

Osa 1: Vaatteet on mun aatteet
Punk tuli ja valloitti Suomen nuoret 70-luvulla! Mikä ihmeen punk? Tämä ohjelma sen selvittää. Nyt alkaa vallaton kuuden viikon matka aikalaisten opastuksella.

Osa 2: Lontoon skidit
DIY-henki levisi meilläkin joka niemeen ja notkelmaan. Maaseudulta pulppusi punk-bändejä, ja suomalainen musiikki uhkui energiaa! Ohjaus Markku Heikkinen.

Osa 3: Poliisi pamputtaa taas
Voi että nuoria pänni 70 - 80-lukujen vaihteen ahdasmielisessä Suomessa! Törmäyksiltä ei vältytty kaduilla, kun nuoret ja poliisit partioivat reviirejään. Ohjaus Markku Heikkinen.

Osa 4: Katupoikien laulu
Hämyt, diinarit, punkkarit, skinit - yhteistä oli nuorisoryhmillä vähän, kanssakäymistä sitäkin enemmän. Nyrkkejä ei lämmitelty taskuissa 70 - 80-lukujen vaihteessa! Ohjaus Ari Matikainen.

Osa 5: Sota apatiaa vastaan
Yhteiskunta jätti nuorison työttömäksi, mutta ei toimettomaksi! Taloja vallattiin, bändejä perustettiin ja omaa kulttuuria rakennettiin hartiavoimin, kädet rakoilla. Ohjaus Ari Matikainen.

Osa 6: Totuus löytyy kaurapuurosta
Miten meidän nyt käy? Ei hätää, vaikka sarja loppuukin, punk jatkaa kulkuaan ja tekee meistä kaikista tutkitusti reippaita aikuisia. Eläköön punk!

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus ja käsikirjoitus: Markku Heikkinen ja Ari Matikainen

Katso myös Elävän arkiston punk-koonnit: Punkin maihinnousu ja Uusiopunk.

Punklandia-sivusto (ei päivitetä enää)

Löydä lisää:

1970-luku, punk, 1980-luku
Suosittele210 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook