YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2012

Rakkauden kaikkivalta (S)

Julkaistu keskiviikkona 05.12.2012 0 kommenttia 77 suositusta

Rakkauden kaikkivalta on Konrad Tallrothin vuonna 1922 ohjaama kotimainen mykkäelokuva. Sen herättää henkiin 91 vuotta ensi-iltansa jälkeen Lotta Wennäkosken Radion sinfoniaorkesterille säveltämä uusi musiikki.

Rakkauden kaikkivalta (Amor omnia) -elokuva kertoo lapsena toisistaan eroon joutuneista sisaruksista, jotka pahaksi onnekseen aikuistuttuaan tapaavat ja rakastuvat toisiinsa. Avioliittoaie on tuhoon tuomittu, ja sulho lähtee surun murtamana vapaaehtoisena sotaan. Hän haavoittuu kuolettavasti, ja sydänsairas sisarkin kuolee samaan aikaan. Heidät haudataan yhteiseen hautaan, jonka kiveen kirjoitetaan sanat Amor omnia – Rakkauden kaikkivalta.

Elokuvassa on vaikutteita salonkielokuvan perinteestä, mikä oli vielä tuolloin suomalaisessa elokuvassa harvinainen mutta tanskalaisissa ja ruotsalaisissa tuotannoissa jo usein käytetty laji. Tästä uudesta tuulahduksesta voidaan kiittää ohjaaja Konrad Tallrothia, joka halusi tuoda suomalaiseen elokuvaan ammattimaista pohjoismaista otetta. Tallroth ohjasi ja käsikirjoitti itse koko elokuvan ja vielä näytteli siinä kreivi Örnin roolin. Näyttelijöiden joukossa on muun muassa taiteilija Eero Järnefeltin tytär Sara Järnefelt tiettävästi ainoassa elokuvaroolissaan.

Teeman esitys on samalla kantaesitys ja uusintaensi-ilta. Lotta Wennäkosken musiikki luo elokuvalle uuden ja monivivahteisen, kompleksisenkin draaman. Yleisradio on yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) kanssa restauroinut elokuvan, ja se näytetään nyt ennennäkemättömän pitkänä versiona. Elokuvan pituus ja uusi musiikki synnyttävät uutta draamaa, mikä samalla todistaa äänisuunnittelun ja musiikin keskeisestä asemasta elokuvakerronnassa.

Rakkauden kaikkivalta on Yleisradion vuonna 2009 käynnistämän Mykkä valo -hankkeen neljäs elokuva. Tässä Suomen musiikkihistorian mittavimpiin kuuluvassa sävellystilaushankkeessa Yle on tilannut viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen kotimaisen mykkäelokuvan valioon. Tavoitteena on saattaa Ylen omistamat elokuva-aarteet laajemman yleisön nähtäväksi ja koettavaksi.

Mykkäelokuvien äänettömyys on usein koettu esteeksi niiden tv-esityksille, ja ne ovatkin usein hautautuneet arkistojen kätköihin. Elokuvateatterissa elokuvia on perinteisesti esitetty erilaisten elävien musiikki-improvisaatioiden kanssa, mutta hankkeena näin laaja laadukkaalle sinfoniaorkesterille tehty sävellystilaushanke on ainutlaatuinen.

Elokuvat esitetään RSO:n konserttiohjelmistossa vuosina 2009–2014. Samalla RSO tallentaa uuden musiikin. Teema lähettää kaikki elokuvat televisiossa. Aiemmin on nähty Teuvo Puron ohjaamat elokuvat Ollin oppivuodet (1920) ja Noidan kirot (1927) sekä Kurt Jägerin ohjaama Elämän maantiellä (1927). Musiikin elokuviin ovat säveltäneet Harri Vuori, Tapio Tuomela ja Yrjö Hjelt.

Suosittele77 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Musiikin päivä

Loppiaisen lahjapaketissa on koko päiväksi musiikkia, Tristanista ja Isoldesta sinfoniaorkesterin säestyksellä esiintyvään Ismo Alankoon, Rakkauden kaikkivalta -elokuvan uudesta musiikista Saden konserttiin.

Maailmanlopun sushibaari - Ismo Alanko

Ismo Alanko esittää Susanna Mälkin johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa kappaleita uransa varrelta, kotimaisten nykysäveltäjien uusina orkesterisovituksina. Konsertti on taltioitu Musiikkitalossa marraskuussa 2012.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook