YLE Teema

 

Tiededokumentti: Rannikot

Julkaistu torstaina 22.04.2010 0 kommenttia 251 suositusta

Viisiosaisessa ohjelmasarjassa tutustutaan rannikkojen maantieteellisiin, taloudellisiin ja kulttuurisiin erikoispiirteisiin.

Tiededokumentti: Rannikot

maanantai 27.9. klo 20.15

YLE Teema esittää viisiosaisen sarjan, Tiededokumentti: Rannikot (Rivages), jonka kussakin osassa tutustutaan yhteen rannikkoseutuun. Tuoreen ranskalaissarjan näkökulma on ennen kaikkea ekologinen, mutta myös siinä esiintyvien alueiden tyypillisiin kulttuurisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin tutustutaan monipuolisesti.

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana rannikkoseutujen asutus on kasvanut räjähdysmäisesti. Samanaikaisesti ranta-alueille suuntautunut matkailu ja muut vapaa-ajan aktiviteetit ovat lisääntyneet. Rannikoiden ekosysteemit ovat jatkuvan ja yhä kovenevan kuormituksen alla, eikä tulevaisuus näytä valoisalta ellei muutosta tapahdu pian.

Karun realistisesta otteestaan huolimatta Rannikot-sarja myös hemmottelee katsojiaan visuaalisesti vaikuttavilla maisemakuvilla. Henkeäsalpaavat näkymät valtaavat ruudun, kun dokumenttisarjassa esitellään rannikkoseutujen erityispiirteitä: kulttuuria, elinoloja, ihmisiä ja luontoa sen kaikessa monimuotoisuudessa.

Sarja tekee kattavan läpileikkauksen rantaviivoista, joita planeetallamme on peräti 150 000 kilometrin verran. Ensimmäisessä osassa matkataan Ranskaan, Atlantin rannikolle Mont Saint-Michelin -luostarisaaren seudulle, jonka jälkeen suuntana on Venetsian laguuni. Sarjan kolmannessa osassa tutustutaan Niilin suistoon, Egyptin mahtavimpaan virtaan. Seuraavaksi kohteena on Zuider Zee – Schelde-joen suistoalue Hollannissa Pohjanmeren rannikolla. Sarjan viimeisessä osassa ollaan kauniin karussa Pohjois-Norjassa tutustumassa Lofootteihin.

 

30.8.
Osa 1

Sarjan ensimmäisessä osassa tutustutaan pohjois-Ranskaan ja Atlantin rannikkoon, Mont Saint Michelin luostarisaareen ympäristöineen. 

6.9.
Osa 2

Toisessa osassa tutkaillaan Venetsian laguunia Italian rannikolla, Adrianmeren kainalossa.

13.9.
Osa 3

Kolmannessa osassa siirrytään etelämmäksi Niilin suistoon. Millainen on Egyptin mahtavan virran, Niilin, delta eli suistoalue?

20.9.
Osa 4

Matka jatkuu Zuider Zeehen, Hollantiin. Tänään perehdytään Scheldt-joen suistoon Pohjanmeren rannikolla.

27.9.
Osa 5

Viimeisessä osassa vieraillaan Lofooteilla. Millainen on kaunis ja karu Lofoottien saaristomeri Pohjois-Norjassa?

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Rivages / Coastlines

Tuotanto: Blue Krystal Media, Ranska

Suosittele251 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook