YLE Teema

 

Tiededokumentti

Rattijuopot

Julkaistu torstaina 24.06.2010 0 kommenttia 151 suositusta

Tiededokumentti: Rattijuopot

sunnuntai 8.04 klo 16.21

Gethin Jones pääsee poliisin kyytiin jahtaamaan rattijuoppoja, ja näemme hurjia tapauksia arkistojen kätköistä. Kun holtittomaan ajamiseen yhdistetään vielä kiinnijäämisen pelko, voi jälki olla todella pahaa. Esimerkkejä kauheista tapauksista löytyy valitettavan paljon. Dokumentissa kuulemme, kuinka entinen huippujalkapalloilija ajoi humalassa ja tappoi kolarissa kaksi alakouluikäistä poikaa.

Gethin Jones päästetään testiradalle kokeilemaan humalassa ajamista, kun hän kumoaa ensin huomattavan määrän vodkaa. Hänen ajoaan tarkkailevat niin poliisi, neurologi, ajo-opettaja kuin psykologikin, jotka kukin arvioivat, miten alkoholi vaikuttaa miehen ajotaitoihin ja yleiseen turvallisuuteen.

Ohjelmaan tehdyn tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia autoilijoista ei tiedä tarkkaa rattijuopumuksen rajaa Britanniassa, ja yli kolmannes myöntää välillä ajavansa, vaikka luulee ylittäneensä kielletyn promillerajan. Tutkimuksen pohjalta joukko ihmisiä viedään tekaistuun baariin, jossa he kukin saavat juoda sen verran kuin uskovat kestävänsä rajojen puitteissa. Tämän jälkeen koehenkilöt viedään ajosimulaattoriin, jonka tulokset puhuvat puolestaan. Kaikkia ajajat ovat holtittomia, eikä myöskään kolareilta vältytä. ”Yksi tien päälle” -asenne karisee nopeasti, kun testihenkilöt näkevät kokeen tulokset.

Lisätietoa ohjelmasta

Police Camera Action! Drink & Drive Special, Britannia 2008. Tuotanto: Optomen Television.

Löydä lisää:

liikenne, alkoholi
Suosittele151 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook