YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Reissumies Rautavaara 2/2

Julkaistu keskiviikkona 02.06.2010 0 kommenttia 237 suositusta

Topparoikan ja yölinjan matkassa

tiistai 27.7. klo 21.55

Viihdyttäjä Tapio Rautavaara jatkaa tutustumista katoaviin ammattikuntiin 1960-luvun Suomessa.

Vuonna 1965 alkanutta reissumies-sarjaa jatkettiin pienellä viipeellä, ja kesällä 1967 kuvatussa jaksossa Tapsa Rautavaara vierailee topparoikkatyömaalla ja Kuivasjärven Rautaroikkajuhlilla.

Tampere-Parkano-Seinäjoki-rataosuuden rakentamista kuvaava Reissumies topparoikassa (1968) on sävyltään hyvin muutosvastarintainen ja pessimistinen: koneellistumisessa ei nähdä mitään positiivista. ”Koneet lisää työttömyyttä eikä mitään muuta”, toteaa topparoikan jämerä lekamies. Myös Rautavaara kertoo mielipiteenään, että yhteiskunta menee taaksepäin, jos ammattimies ei saa taitojaan vastaavaa työtä koneiden takia.

Topparoikkamiesten muisteluissa on nostalgista hehkua. Fyysistä ja sottaista työtä tekevät rakentajat pukeutuivat aina kylän tansseihin hohtavaan valkoiseen paitaan ja kravattiin – näin miesten pukukulttuuri levisi topparoikan myötä myös maaseudulle.

Reissumies yölinjalla (1968) on nimetty Rautavaaran suurimpiin kuuluvan hitin mukaan. Jaksossa Tapsa matkaa kuljettaja Harri Karhun repsikkana eli apupoikana kylmäkuljetusrekassa Salosta Pohjois-Suomen ja Ruotsin kautta Osloon. Matkan aikana päästään hämmästelemään muun muassa Ruotsin liikennettä, joka on 3. syyskuuta 1967 vaihtunut vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiseksi. Matkanteko on kuvattu loka-marraskuussa 1967.

Tapio Rautavaara YLE:n Elävässä Arkistossa

Lisätietoa ohjelmasta

Reissumies topparoikassa (1968) O: Karl-Gustav Grönstrand, K: Teuvo Muuronen

Reissumies yölinjalla (1968) O + K: Karl-Gustav Grönstrand, Musiikin sovitus: Toivo Kärki

Löydä lisää:

Tapio Rautavaara
Suosittele237 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook