YLE Teema

 

Retrolissun ysärit: Ahistaa

Julkaistu perjantaina 29.11.2013 0 kommenttia 35 suositusta

This is soo 90`s! Retrolissun ysärit-show:n kahdeksannessa osassa käydään ahdistuksen ja angstin kimppuun. Yhdeksänkymmentäluvun ihmistä ahdisti vaikka mikä: lama, pakkoloma, Neuvostoliiton kaupan kaatuminen, Kurt Cobainin itsemurha ja Lola Odusogan ärrävika ja Tony Halme. Elettiinpä kerran Suomessa, jossa kaikkia ahdisti ja rahat oli loppu. Tehtaan piipusta tuprusi - ei yhtään mitään. Sossusta sai rahaa nötköttiin, keskikaljakuppilassa soi Eppu Normaali ja rivarin pihalla sai melkein Rhodos-rusketuksen, jos laittoi Yves Rocherin öljyä pintaan. Lama-ajan grungelapset keksivät miten selvitä kirpputorikuteilla, poltetuilla ceedeillä, herne-maissi-paprikalla ja makaronilla.

Apulanta jyräsi ja teinit lakosivat. Jotkut ajoivat yöt läpeensä rallia taajaman ainoalla kauppakadulla, tai ainakin niin kauan kun bensaa riitti. Päivärahalla ei päässyt kovin pitkälle. Suomalaisesta wunderbaumrallista tuli elokuvafestariväen suosikki, kun dokumenttiohjaajat matkustivat Kainuuseen ja ostivat pojille bensaa. Ja kaljaa, mutta tietysti vain takapenkin pahiksille.

Myös Amerikassa ahdisti. Seattle oli kurjistuva teollisuuskaupunki, eikä sielläkään ollut muuta tekemistä kuin mennä kellariin skittaa hakkaamaan. Miljoonia tienaavilla rockmuusikoillakin oli varaa vain vanhoihin flanellipaitoihin ja villatakkeihin ja mustavalkoisiin videoihin. Hiuksia ei ollut varaa pestä. Kellään ei ollut edes kampaa. Kun Kurt Cobain kuoli maagisessa 27 vuoden iässä, eivät teinit melkein kestäneet surua: pitikö nyt alkaa tykkäämään jostain fucking Pearl Jamista?

Angstaavan nuorison harrastukset kävivät entistä kummallisemmiksi. Itse poltettua cd:tä ei voinut soittaa takaperin, joten ensin kaadettiin tuskissaan hautakiviä, sitten alettiin palvoa saatanaa. Mikä olisi sopinut paremmin sosiaalidemokraattiseen hissunkissun arkeen, kuin vanha vihtahousu, itse perkele? Jo saatiin liikkeelle huolestuneet vanhemmat, ja kirkko, ja poliisi ja psykiatrit ja opettajat. Ahdistuksen monet muodot, unohtamatta huumoria ja kunnon retropotkua nykyihmisen takalistoon.
 

Löydä lisää:

Retrolissu, lama, 1990-luku
Suosittele35 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook