YLE Teema

 

Retrolissun ysärit: Ollaan sekaisin

Julkaistu perjantaina 08.11.2013 0 kommenttia 34 suositusta

Retrolissun kuudennessa osassa ollaan sekaisin. 1990-luvulla ei ollut ajankäyttöongelmia. Viini pulputti muovisammiossa kylppärissä ja työt oli viety, kun Venäjän kauppa romahti. Elettiin syvintä lamaa, iloisessa hiprakassa.

Ysäriläinen kotiviini nostatti pileet olohuoneeseen. Etiketit näprättiin word perfectillä ja tulostettiin firman piikkiin tarralapuille. Ja VOILÁ!: viininmaistelukulttuuri oli rantautunut Suomeen. Nuoriso ei jäänyt kotiin tuhnaamaan mesimarjaviinien kanssa. KlubikulttuurI RÄJÄHTI. Turun Typpihappopileet leikki jo nimellään huumeviittauksilla, vaikka kuulemma Suomessa ei juuri huumeita reiveissä nähtykään.Kaikki eivät juoneet ja polttaneet. Esimerkiksi Apulannan Sipe.

Ja jotkut vetivät kaikkea sellaista, mistä suurin osa suomalaisista ei ollut koskaan kuullutkaan: Suomen kuuluisin ulkomaanjulkkis Andy McCoy palasi vihdoin maailmanmatkoiltaan kotiin ja päihdetarinoita riitti. Rokkarin mukaan kiilasi mall-laulaja-näyttelijävaimo Angela Nicoletti. Jari Sillanpää keksi salmiakkikossun ja siinä olikin aikuisilla ongelma käsissään, kun nuoriso kittasi 38 prosenttista sokerilimua. Osa 1990-luvun nuorisosta meni todella paljon pidemmälle. Kuvaan ja kuvaruutuun saapui Subutex. 1990-luvun Subutex-ongelma oli vahvasti kotimainen. Alun perin heroinistien katkaisuhoitoon tarkoitettu Subutex levisi kaduille ja nuorimmat käyttäjät olivat yläasteikäisiä. Subutex-lääkäri Pentti Karvonen nousi narkkarien jeesukseksi korvaushoidoillaan ja huonostihan siinä kävi.

Ysärillä tosin ei muuten ollut niin tarkkaa. Juopottelusta tykättiin ja rööki paloi sisätiloissa ja nuorten suussa. Elettiin aikaa, jolloin tupakoitsijat olivat cool.
Vuonna -95 astui voimaan laki, jossa tupakan ostoikä nostettiin kahdeksaantoista. Ja kymmenen vuotta myöhemmin loppui ravintolatupakointikin. Teinit testasivat toistuvasti kioskinpitäjien kärsivällisyyttä kunnon kajaaleissa ja huulikiillot huulissa. Joskus saattoi onnistuakin saamaan sen menthol Barclay ultra lightinsa alaikäisenä. Tosin se piti mennä polttamaan roskakatokseen tai ison kiven juureen.

Lisää Elävässä arkistossa:

Kotiviini porisi lama-Suomen kodeissa

Suosittele34 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Retrolissun ysärit

Retrolissun ysärit on ohjelma 1990-luvun parhaista paloista, hetkistä joissa lama-aika vaihtuu laatuun. Ohjelman juontaa pettämättömällä tyylitajullaan muotibloggarit haastava Retrolissu.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook