YLE Teema

 

Kino Suomi

Riisuminen (16)

Julkaistu torstaina 22.08.2013 1 kommenttia 68 suositusta

1980-luvun kohuelokuvassa ministeri viettää yön vanhan heilansa kanssa hotellihuoneessa.

torstai 10.10. klo 21.45

Lauri Törhösen elokuvassa ministeri ja hänen nuoruuden rakastettunsa kohtaavat yllättäen ja sopivat tapaamisesta, joka johtaa yhteiseen hotelliyöhön. Vaatteiden lisäksi riisutaan rooleja ja perataan lähimenneisyyden poliittisia tuulia.

Elokuva perustuu Raija Orasen näytelmään, joka oli herättänyt paljon huomiota Tampereen työväenteatterissa vuonna 1984. Törhösen ja tuottaja Jörn Donnerin käsittelyn jälkeen Oranen irtisanoutui koko hankkeesta. ja sanoi, ettei valmis elokuva vastaa enää hänen tekstiään.

Elokuvassa ministeri Usko J. Korkolaista esittää aikakauden suosikkinäyttelijä Erkki Saarela ja hänen entistä heilaansa Tarjaa Eeva Eloranta. Elokuva – kuten näytelmäkin – tapahtuu pääasiassa yhdessä hotellihuoneessa yhden yön aikana. Usko ja Tarja ovat entisiä vasemmistolaisia, joista Usko on Tarjan mukaan kääntänyt takkinsa päästyään Eduskuntaan. Näytelmässä ruodittiin vasemmiston kritiikkiä paljon laajemmin ja ronskimmin kuin elokuvaversiossa.

Elokuvan ääniraidalla kuullaan Hectorin laulut ”Talo” ja ”Linnut, linnut”. Niiden oli tarkoitus ilmestyä singlenä, mutta levy jäi toteutumatta, eikä ”Taloa” ole koskaan julkaistu levyllä.

Lisätietoa ohjelmasta

Riisuminen (1986) N: Erkki Saarela, Eeva Eloranta. O: Lauri Törhönen.

Suosittele68 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Insiders (16)

Lauri Törhösen kulttielokuvassa nuoret juppimenestyjät itkevät mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa.

Kommentit

Anonyymi

Aivan helmee! Kiitos tästä! Tuli aikamatka nuoruuteen, olin 21 elokuvan ilmestymisen aikaan ja muistan kukkahattutätien pöyristyksen elokuvan "rohkeiden" kohtausten takia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook