YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Populaarimusiikki

RiseUp - Reggaen avulla ylöspäin

Julkaistu torstaina 10.06.2010 0 kommenttia 270 suositusta

Reggae on Jamaikan sielu, mutta myös avain menestykseen.

maanantai 2.8. klo 20.45, uusinta pe 6.8. klo 23.35

RiseUp – Reggaen avulla ylös (RiseUp, USA 2010) on argentiinalaissyntyisen Luciano Blottan kirvelevä ylistyslaulu Jamaikan sielulle, reggae-musiikille, joka on paitsi kiinteä osa katujen ja koko maan kulttuuria, myös avain menetykseen nuorille jamaikalaisartisteille. Dokumentin keskiössä ovat kolme nuorta muusikkoa, jotka tavoittelevat nousua tuntemattomuudesta tähteyteen.

Jamaikalla on paljon lahjakkuuksia mutta vain vähän mahdollisuuksia menestyä. Dokumentissa seurataan kolmea, hyvin erilaisista lähtökohdista tulevaa nuorta kykyä. Sheldon “Turbulence” Campbell on tiedostava gettonuori, jolla on päättäväisyyttä siirtää vaikka vuoria. Michael “Ice” Lewis on nuori, yläluokkainen feikkigangsta, joka tekee dancehall-reggaeta. Kemoy Reid puolestaan on kaunisääninen, viaton maalaistyttö, joka tuskin edes tajuaa, kuinka suuret laulunlahjat on saanut. Dokumentissa nuorten elämät ja musiikilliset ponnistelut kietoutuvat osaksi Jamaikan musiikkimaailmaa.

Blotta käytti viisi vuotta tämän dokumentin tekemiseen ja tarjoaa sen kautta ainutlaatuisen katsauksen reggaen sisäpiireihin. Dokumentissa kuljetaan kaukana maaseudulla, vieraillaan hyväosaisten asuinalueilla sekä tunkeudutaan syvälle Kingstonin gettoihin, jossa sätkät tupruavat ja eläinten ruhot löyhkäävät.

Bob Marleyn ja populaarin reggaeskenen sijaan elokuvassa keskitytään katujen ja kujien kulttuuriin sekä sykkiviin dancehall-saleihin. Mukana ovat myös jo enemmän kuin kannuksensa ansainneet tähdet Lee "Scratch" Perry, Sly Dunbar ja Robbie Shakespeare.

RiseUp on saanut innostuneen vastaanoton ja voittanut jo mm. arvostetun Siverdocs-festivaalin musiikkidokumenttipalkinnon. Dokumenttia on esitetty aiemmin elokuvafestivaaleilla ympäri maailman.

Uusinta pe 6.8.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: RiseUp. Tuotanto: Riseup Entertainment, USA, 2010

Katso myös dokumentin englanninkieliset kotisivut

Uusinta pe 6.8.

Ohjelma on katseltavissa YLE Areenassa 30 päivän ajan.
 

Suosittele270 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook