YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Rockin klassikkolevyt: Wish You Were Here

Julkaistu tiistaina 18.12.2012 2 kommenttia 119 suositusta

"So, so you think you can tell heaven from hell, blue skies from pain. Can you tell a green field from a cold steel rail?"

Dark Side of the Moonia seurannut Pink Floydin albumi Wish You Were Here ilmestyi vuonna 1975. Levyllä on muun muassa yhtyeen perustajasta ja entisestä solistista Syd Barrettista kertova kappale Shine On You Crazy Diamond. Wish You Were Here -levystä tuli edeltäjänsä tapaan maailmanlaajuinen menestys.

Wish You Were Heren teosta ja vaikutuksesta kertova dokumentti valmistui vuonna 2012. Levyn teosta kertovat Pink Floydin jäsenet Roger Waters, Dave Gilmour, Nick Mason ja postuumisti myös Richard Wright. Haastateltavina on myös levyn kuuluisan kannen tekijöitä.

Keväällä 1974 David Gilmour heläytti Lontoon King’s Crossin studiolla kitarastaan ne kuuluisat neljä ensimmäistä säveltä, joista kehkeytyi hänen ja Roger Watersin yhteistyönä yhdeksänosainen, 26-minuuttinen kappale ”Shine On Your Crazy Diamond”. Se oli kunnianosoitus bändin entiselle ydinjäsenelle Syd Barretille, jonka ansiot tunnustetaan ja jonka traaginen kohtalo edelleen koskettaa kaikki hänen kanssaan tekemisissä olleita. Laulaja/lauluntekijä/kitaristi Barrett oli bändissä vuosina 1964-1968, kunnes hänet erotettiin mielenterveys- ja huumeongelmien takia.

Wish You Were Here -albumin äänitykset alkoivat Abbey Road -studiolla tammikuussa 1975. Dokumentin liikuttavimmassa kohdassa bändin jäsenet kertovat, kuinka Syd Barrett yllättäen ilmestyi studiolle Shine Onin loppumiksausvaiheessa 5. kesäkuuta 1975 - kukaan ei aluksi tunnistanut tuolloin jo riutunutta hahmoa. (Barrett kuoli kuitenkin vasta vuonna 2006.)

Wish You Were Here julkaistiin syyskuussa 1975. Se nousi Britannian ja USA:n levylistojen ykköseksi. Levyä on myyty noin 19 miljoonaa kappaletta. Levyltä löytyvät nimikappaleen ja Shine On -kokonaisuuden lisäksi myös Welcome to the Machine ja Have a Cigar.

Ohjelmassa esiintyvät yhtyeen jäsenten lisäksi:

Joe Boyd, ensimmäinen tuottaja
Peter Jenner ensimmäinen manageri
Brian Humphries, ääniteknikko Abbey Roadilla
Storm Thorgeson, kuuluisien levykansien suunnittelija
Aubrey ”Po” Powell, valokuvaaja, suunnittelija
Ronnie Rondell, stunt-man (”palava mies”)
Gerald Scarfe, pilapiirtäjä, kuvittaja
Nick Kent, musiikkijournalisti
Roy Harper, muusikko (Have a Cigar -vokalisti)
Jill Furmanovsky, valokuvaaja.
Venetta Fields, taustalaulajia

Lisätietoa ohjelmasta

Rockin klassikkolevyt: Wish You Were Here (Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here), Britannia 2012. Ohjaus John Edginton.

Suosittele119 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Freddie Mercuryn tarina

Emmy-palkittu dokumentti Queenin keulakuvan ja mahtipontisen rocktähden viimeisistä vuosista 1985-1991: hedonistisesta elämästä, sooloprojekteista, yhteistyöstä mm. Michael Jacksonin ja Montserrat Caballén kanssa sekä aidsiin sairastumisesta.

Les Paul, sähkökitaramies

Les Paul (1915-2009) oli kitaristi, lauluntekijä sekä nykyaikaisen sähkökitaran ja äänitystekniikan kehittäjä. Pitkän uran tehnyt Les Paul konsertoi vielä yli 90-vuotiaana New Yorkin Iridium-jazzklubilla. Vuonna 2007 tehdyssä dokumentissa hän kertoo itse oman tarinansa.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Näin tuon dokumentin osittain ollessani lasaretissa eristettynä. Kyseistä levyä en ole ikinä omistanut, mutta näin sen nimen jossakin tarramerkissä 90-luvun alussa.

Jamppa

Toivottavasti tulee vielä uusintana.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook