YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Rockin klassikkolevyt: Rush

Julkaistu torstaina 18.08.2011 1 kommenttia 217 suositusta

maanantai 24.9. klo 21.00

Kanadalainen Rush on pysynyt rockmaailman huipulla jo yli 40 vuotta. Vuonna 1968 perustetun progeyhtyeen miehistö on pysynyt tiukasti yhdessä: solisti-basisti Geddy Lee, kitaristi Alex Lifeson ja rumpali Neil Peart. Vuosien ja vuosikymmenten varrella tyyliltään useasti muuttuneen yhtyeen kuuluisin tavaramerkki lienevät sanoitukset, joissa yhdistyvät positiivisuus, fantasia, filosofia ja science fiction.

Rockin klassikkolevyt -sarjan Rush-jaksossa käsitellään poikkeuksellisesti kahta albumia: 2112 ja Moving Pictures.

Levyistä ensimmäinen, 2112, ilmestyi vuonna 1976 yhtyeen neljäntenä albumina. Se oli yhtyeen läpimurtolevy. A-puolella on yli 20 minuuttia pitkä nimikkokappale, joka jakautuu seitsemään pienempään osaan. Rush on sanonut saaneensa inspiraation kappaleeseen Ayn Randin oikeistolaisista kirjoituksista, jotka vastustivat kommunismia. 2112 ei ole kuitenkaan konseptialbumi, sillä sen B-puoli sisältää kappaleita, joilla ei ole mitään tekemistä 2112-teoksen kanssa. Kokeellinen albumi oli menestys sekä taloudellisesti että kriitikoiden mielestä.

Moving Pictures on Rushin historian menestynein levy. Vuonna 1981 julkaistun albumin myyntiluvut esimerkiksi Kanadassa ovat käsittämättömiä, sillä se myi platinaa nelinkertaisesti. Tuohon aikaan Rushin soundissa syntetisaattorit alkoivat tulla vahvasti mukaan, ja Moving Picturesissa tulevan trendin voi kuulla selvästi. Albumin materiaali lähestyy onnistuneesti valtavirtaa. Levy sisältää yhtyeen tunnetuimpiin hitteihin kuuluvat kappaleet Tom Sawyer, Limelight sekä edeltäjiään hieman tuntemattomamman Red Barchettan.

Lisätietoa ohjelmasta

Rockin klassikkolevyt: Rush / 2112 & Moving Pictures (Classic Albums: Rush), Britannia 2010.

Suosittele217 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Metal Evolution: raskaan rockin tarina

Perusteellinen dokumenttisarja metallimusiikin kehityksestä. Kanadalainen muusikko, ohjaaja ja musiikkiantropologi Sam Dunn puristaa 11-osaisessa sarjassa raskaan rockin yli 40-vuotisen evoluution 26 alalajin sukupuuksi. Toiveuusinta syksyltä 2012.

Rockin klassikkolevyt: Tom Petty

Vuonna 1979 Tom Petty and the Heartbreakers julkaisi kolmannen albuminsa Damn the Torpedoes, joka oli yhtyeen lopullinen läpimurto. Petty ja muut tekijät kertovat klassikkolevyn tekemisestä.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Noilla kahdella levyllä ei ole minulle tuttuja biisejä, mutta tiesin, ettei bändin kokoonpano ole muuttunut kertaakaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook