YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Rockin klassikkolevyt: Simon & Garfunkel

Julkaistu perjantaina 16.08.2013 3 kommenttia 130 suositusta

perjantai 20.9. klo 22.50

The Harmony Game: The Making of Bridge Over Troubled Water on dokumentti siitä, miten tehtiin yksi popmusiikin suurista klassikoista. Paul Simonin ja Art Garfunkelin viimeinen yhteinen albumi Bridge Over Troubled Water ilmestyi tammikuussa 1970. Hienojen musiikillisten muistojen lisäksi luvassa on kertomus ystävyydestä ja suurten muutosten ajasta.

Paul Simon, Art Garfunkel ja levyn teossa keskeisessä roolissa ollut äänittäjä Roy Halee kertovat klassikkoalbumin tekoon liittyneistä teknisistä oivalluksista ja yhteispelin sujumisesta. Kuulemme muun muassa kiehtovan tarinan siitä, miten The Boxerin rumpusoundi saatiin aikaan. Tai mistä syntyi Cecilian jännittävä rytmimaailma.

Tekijät pohtivat kuohuvan 1960-luvun päätteeksi syntyneen levynsä merkitystä myös 40 vuoden perspektiivissä. Mukana on runsaasti aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia. Simon & Garfunkel tekivät vuonna 1969 myös tunnin mittaisen tv-spesiaalin Songs of America, joka ei kelvannut sen alkuperäiselle sponsorille sen propagoiman "humanistisen ideologian" vuoksi, kuten näyttelijä ja tv-juontaja Charles Grodin muistelee!

Levy sisältää nimikappaleen, The Boxerin ja Cecilian lisäksi myös klassikoiksi nousseet laulut El Condor Pasa, The Only Living Boy in New York, So Long, Frank Lloyd Wright, Song for the Asking sekä Everly Brothers -kunnianosoituksen Bye Bye Love.

Lisätietoa ohjelmasta

Rockin klassikkolevyt: Simon & Garfunkel (The Harmony Game: The Making of Bridge Over Troubled Water), USA 2011. O: Jennifer Lebeau.

Suosittele130 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Scott Walker, oman tien kulkija

Kiehtova muotokuva laajaa kulttimainetta nauttivasta, arvoituksellisesta musiikintekijästä. Scott Walker oli svengaavan 1960-luvun melankolinen tulkki ja pop-idoli, josta tuli Beckettiin ja Joyceen rinnastettu musiikintekijä ja rockin outsider-artisti.

Jason Becker: yhä elossa

Vuonna 1990 Jason Becker oli nuori kitaravirtuoosi ja David Lee Rothin bändin uusi jäsen. Yllättäen hän sairastui ja sai lääkäreiltä viisi vuotta elinaikaa. 22 vuotta myöhemmin hän on yhä elossa ja tekee musiikkia - silmillään.

Kommentit

Arttu

Miksi näissä Teeman ohjelmissa musiikiesittysten ääni särkyy, aivan kuin ajettais liian kovalla volyymilla. Matalat äänet menee pelkäksi pärinäksi. Muilla kanavilla ei ole mitään samanlaista. Menee hienoista musiikkidokumenteista nauttiminen pilalle.

Yle Teema

Arttu, harmillista. Muualta ei ole tullut vastaavaa palautetta, joten ota yhteyttä tänne, josko asialle voisi tehdä jotakin:

YLEISRADION tekninen neuvonta
palvelee teitä Yleisradioon liittyvissä teknisissä kysymyksissä.
Sähköposti: palaute.tekniikka@yle.fi
Puhelin 09 14801 / Ylen tekninen neuvonta, arkisin klo 8-16
Muina aikoina voitte jättää viestin teknisen neuvonnan puhelinvastaajaan, numerossa 09 1480 5498

Atro Niiniluoto

Muistan tuosta kaksikosta kerrotun jo musiikkitunneilla. Kyseisen levyn nimikappaleesta muistan myös Katri Helenan, Kirkan ja Shadowsin versiot.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook