YLE Teema

 

RSO Musiikkitalossa

RSO Musiikkitalossa: Trifonov, Rahmaninov

Julkaistu keskiviikkona 14.08.2013 1 kommenttia 64 suositusta

maanantai 21.4. klo 13.03

RSO:n solistina vierailee venäläinen Daniil Trifonov, joka soittaa Rahmaninovin kolmannen pianokonserton.

Vasta 21-vuotias Daniil Trifonov on jo saavuttanut suuria. Vuonna 2011 hän voitti sekä Tšaikovski- että Arthur Rubinstein -pianokilpailut. Kuitenkin Trifonov on, kuten New York Timesin musiikkikriitikko Anthony Tommasini toteaa, harkitsevainen taiteilija, joka halutessaan osaa soittaa lempeästi ja herkästi – ei mikään tyypillinen pianokilpailujen voittaja. Carnegie Hallissa hän debytoi viime talvena, ja tällä hetkellä hän on epäilemättä pianistitaivaan kuumin sensaatio.

Trifonovin konsertti Helsingissä on kauan sitten myyty loppuun, mutta kaikki voivat seurata sitä suorana lähetyksenä Teemalla, Radio 1:ssä ja Areenassa!

”Hänen musiikkinsa soi samalla tavoin kuin minä ajattelen,” kirjoitti kirjailija Henry Miller Skrjabinin Ekstaasin runoelmasta. Miller kuuli teoksessa ”jäätä, kokaiinia ja sateenkaaria”. Skrjabin, Rahmaninov ja heitä sata vuotta nuorempi Lera Auerbach kuuluvat venäläisten pianisti-säveltäjien kunniakkaaseen perinteeseen – samoin Daniil Trifonov, jonka häikäisevään curriculumiin kuuluu myös sävellyksen opintoja. Trifonovin kaltainen virtuoosi juuri tarvitaankin Rahmaninovin monumentaaliseen kolmanteen pianokonserttoon.

Konserttilähetyksen voi katsoa suorana Areenassa. Areenassa nähdään myös konsertin jälkeen illan kamarimusiikit: Trifonov soittaa kolme tanssia Stravinskyn Tulilinnusta!

Katso nettilähetys täällä

Sergei Rahmaninov: Pianokonsertto nro 3 d-molli Op. 30

Lera Auerbach: Ikaros

Aleksandr Skrjabin: Le Poème de l’extase

Radion sinfoniaorkesteri
Hannu Lintu, kapellimestari
Daniil Trifonov, piano

Suosittele64 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kvartetin synty

Kvartetin synty dokumentoi neljää huippumuusikkoa etsimässä toisiaan ja musiikkia laboratorionomaisissa olosuhteissa viikon ajan. Päämääränä on konsertti, joka rankan harjoitusprosessin jälkeen uhkaa jäädä kvartetin viimeiseksi.

quartet-lab: konsertti

Viulistit Patricia Kopatchinskaja ja Pekka Kuusisto, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Pieter Wispelway ovat yhdessä quartet-lab. Konsertin ohjelmassa on Mozartia, Britteniä ja George Crumbia.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Muistan pitäneeni Rahmaninovin pianokonsertosta jo peruskoulussa, siksi oikein odotin sitä. Musiikkitalossa en ole vieraillut oikeasti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook