YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Ruokaratsia

Julkaistu tiistaina 26.02.2013 9 kommenttia 162 suositusta

keskiviikko 29.5. klo 18.30

Säilöttyjä unelmia - säilykepurkin tarina TV1:ssä tiistaina 19.3. klo 22

Ruokaratsia on brittiläinen sarja, joka selvittää, miten ruokamme todella valmistetaan ja millaisia salaisuuksia lempiruokiemme taakse kätkeytyy. Toimittajat Matt, James, Martin ja Kate kiertävät maailman ympäri kyselemässä kauppiailta, viljelijöiltä, insinööreiltä ja teknikoilta asioita, joita tavallinen kuluttaja ei tiedäkään.

Osa 1.
Kate matkustaa Swazimaahan ottamaan selvää, miten säilykegreipit voivat olla niin täydellisiä. Matt selvittää Suomessa, mitä probioottisten elintarvikkeiden bakteerit oikein ovat – ja mistä bakteerikannat mahtavat olla peräisin? Siihen on vaikea saada suoraa vastausta...

Osa 2.
Kate ja Matt tutkivat Espanjassa ja Thaimaassa, mitä vahaa sitruunan kuoressa on. Britanniassa Matt selvittää muotoon puristetun kinkun salaisuuden – kalliskin leikkele saattaa pientä pränttiä lukemalla osoittautua teolliseksi tuotteeksi, eikä se välttämättä ole edes halvempaa kuin lihasta leikattu.

Osa 3.
Kolmannessa osassa tutustutaan katkarapujen viljelyyn ja kysytään, miksi ”metsäsienikeitossa” on kovin vähän metsästä poimittuja sieniä. Kate lentää Thaimaahan, joka on maailman suurin katkaravun tuottaja, ja Matt tutustuu Sussexissa ammattimaiseen sienestäjään.

Osa 4.
Mitä eroa on vihreillä ja mustilla oliiveilla? Matt matkustaa oliivitarhaan Etelä-Afrikkaan, ja Espanjassa Kate näkee tehtaan, jossa massatuotetaan pizzan päältä tuttuja mustia oliiveja. Matt vierailee jaksossa myös belfastilaisessa olutpanimossa selvittämässä, käytetäänkö oluen valmistuksessa oikeasti vain vettä, humalaa ja maltaita.

Osa 5.
Tiimi tutustuu Thaimaassa surimin eli teollisen kalamassan tuotantoon. Lisäksi nähdään, mitä eroa on ”brittiläisellä” ja ”englantilaisella” viinillä – jostain syystä ”brittiläinen” on paljon halvempaa...

Osa 6.
Kate selvittää Espanjassa, miten ”tuorepuristettu” appelsiinimehu tehdään ja miten tuoretta se oikeasti on. Britanniassa tiimi jäljittää kevytmajoneesin raaka-aineita – jäljet johtavat mätänevän kaalin äärelle.

Osa 7.
Kate matkustaa Essexistä Hollantiin selvittääkseen, miten einesteollisuus saa valmispakatun tomaattivoileivän olemaan vettymättä mössöksi. Tiimi yrittää myös tehdä mansikkajogurttia – kaupan mansikkajogurtissa on 10 prosenttia mansikkaa, mutta kun saman verran marjoja sekoittaa itse luonnonjogurttiin, se ei maistu erityisen mansikkaiselta. Mistä kaupan jogurtin maku siis tulee?

Osa 8.
Paljonko kermaa jäätelössä on ja onko savujuusto tai makkara savua nähnytkään? Ruotsissa tiimi näkee, kuinka maineikkaassa leikkeletehtaassa savua kaadetaan nesteenä pullosta. Ja jäätelöä ei lain mukaan tarvitse tehdä kermasta, vaan jäätelön rasva on yleensä kasviperäistä. Jäätelötehtaat eivät päästäneet kameroita kuvaamaan, joten kasvirasvasta tehdään jäätelöä yliopiston laboratoriossa.

Lisätietoa ohjelmasta

(Food Unwrapped, Britannia 2012) Tuotanto Channel Four

Löydä lisää:

ruoka, teollisuus
Suosittele162 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

tiinu

Hei, onko ohjelma mahdollisesti tulossa yle areenalle?

erkki järvinen

hei YLE,
onko ruokaratsia tulossa joskus AREENAan?

Eräs katsoja vastaa

Klikkaamalla "katso kaikki lähetystiedot" olisi selvinnyt, että sarjalla ei ole nettikatseluoikeuksia eli sarja ei ole tulossa Areenaan.

Yle Teema

Näin tosiaan valitettavasti on: Ruokaratsian esityssopimukseen ei kuulu nettioikeuksia.

Anonyymi

Voisiko esityssopimukseen lisätä nettioikeudet?

Anonyymi

Jos ohjelmaa ei Areenaan saada, niin onko mahdollista nähdä ohjelma lähiaikoina uusintaesityksenä Teemalla?

Erittäin hyviä jaksoja, osa on mennyt epähuomiossa ohi ja ei ole tullut keskiviikon uusintaakaan nähtyä ja siksi olisi mahtava nähdä koko sarja uudestaan.

Siitä erikoinen sarja että netistäkään ei löydä oikein mitään informaatiota Food CIA ohjelmasta.

Anonyymi

Food CIA? Oikea nimihän taitaa olla Food Unwrapped, eli ei ihme ettei tuolla löydy mitään.

Ylen väki voisi vähän panostaa lisää näihin vastailuihin. Eli toistetaan kysymys : "Jos ohjelmaa ei Areenaan saada, niin onko mahdollista nähdä ohjelma lähiaikoina uusintaesityksenä Teemalla?"

Rita

Huomasin koko sarjan vasta loppuvaiheessa. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Voiko sarjaa saada uusintana? Ja kai näitä nyt joku lukee, kun kerran kommentointimahdollisuus on annettu.

Yle Teema

Sarja kyllä varmasti uusitaan vielä, mutta ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook