YLE Teema

 

Sunnuntain myöhäisillan dokumentit

Saamelainen

Julkaistu perjantaina 18.05.2012 0 kommenttia 129 suositusta

sunnuntai 10.6. klo 22.00

Saamelaisten luomiskertomuksen mukaan ensimmäiset lapset olivat auringon lapsia. Saamelaisia asuu neljän eri valtakunnan alueella, he puhuvat yhdeksää kieltä ja laskentatavasta riippuen heitä on 60 000 - 100 000.

Saamelaisten perinteinen, poronkasvatukseen ja kalastukseen perustuva elämäntapa on katoamassa. Ihmiset muuttavat etelään ja turistit kansoittavat Pohjois-Lapin talviviikkoina. Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin elokuvassa kertojina on hyvin erilaisia, eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia saamelaisia. Mukana ovat mm. nuori äiti, rap-muusikko, elokuvaohjaaja, poronkasvattaja, kalastaja, kaupan kassa ja Thaimaassa asuva kuvataiteilija.

Johannes Lehmuskallion kuvaus ja Nils Aslak Valkeapään maagiset runot maalaavat kuvaa arktisen kauniista maisemasta, jota elävöittävät syvänmeren kalaparvien näköisesti liikkuvat porotokat ja erämaaluonnon vuodenajat.

Elokuvan saamelaisuus ei korostu ulkoisesti, vaan hiljaisena vakaana voimana, tapana nähdä ja kokea maailma. Modernisti, perinteitä kunnioittaen.

Vuonna 2006 valmistuneen elokuvan on tuottanut Giron Filmi Oy.

Suosittele129 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sunnuntain myöhäisillan dokumentit

Kesällä 2012 Teeman sunnuntai-iltojen päätteeksi nähdään kotimaisia ja ulkomaisia huippudokumentteja.

Eihän tämä maa minun omani ollut

Katariina Lillqvistin dokumenttielokuva Suomen romanien historiasta, kulttuurista ja nykypäivästä. Keskushenkilö on laulaja Hilja Grönfors, joka perinteenkeruumatkallaan halki Suomen törmää tarinoihin ja asenteisiin, joiden ei uskoisi enää olevan mahdollisia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook