YLE Teema

 

Tiededokumentti

Tiededokumentti: Sairaalabakteerit

Julkaistu torstaina 24.06.2010 0 kommenttia 236 suositusta

Sairaalassa odotamme saavamme hoitoa vaivoihimme, mutta joskus se on myös paikka, jossa todella vasta sairastumme.

Tiededokumentti: Sairaalabakteerit

torstai 4.11. klo 20.55

Sairaalabakteerien leviäminen huolestuttaa lääkäreitä ympäri maailmaa. Tunnetuin näistä bakteereista on MRSA, joihin nykyiset antibiootit eivät tehoa. Samaan aikaan kun bakteerista tulee jatkuvasti aggressiivisempi, siihen tehoavat lääkkeet menettävät ytyään. MRSA voi johtaa haavan pahaan tulehtumiseen, keuhkokuumeeseen, ja jopa kuolemaan. Euroopassa kuoleekin noin 50 000 potilasta sairaalabakteereihin joka vuosi.

Lääkärit ovat aina penisilliinin keksimisestä lähtien luottaneet siihen, että antibioottien avulla voidaan kamppailla vaikeitakin bakteeritulehduksia vastaan. Mutta aina kun kehitetään uusi antibiootti, parin vuoden päästä syntyy sille immuuni bakteerikin. Antibiootteja ei tulisi antaa liian löysin perustein, koska mitä enemmän lääkärit antavat antibiootteja, sitä helpommin myös sairaalabakteerit leviävät.

Saksalaiset dokumentaristit Valentin Thurn ja Sabine Goette päättivät tutkia sairaalabakteerien uhkaa ja leviämistä Euroopassa. Tuloksena syntyi dokumentti Sairaalabakteerit (Tod im Krankenhaus – Der Kampf gegen die Super-Bakterien, Saksa 2008). Hollanti on ainoa maa Euroopassa, jossa MRSA on kyetty pitämään täysin kurissa. Syitä tähän on kaksi: ensinnäkin kun MRSA löydettiin 80-luvulla, asiaan reagoitiin Hollannissa nopeasti. Toiseksi tautiin sairastuneet eristettiin välittömästi asianmukaisin toimenpitein.

Miten muualla Euroopassa sairaalabakteereja yritetään taltuttaa? Kuinka taudit leviävät nykyään? Onko rokotteista apua? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa tiededokumentti torstaina Teemalla!

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Valentin Thurn ja Sabine Goette

Alkuperäinen nimi:Tod im Krankenhaus - Der Kampf gegen die Super-Bakterien

Tuotanto: Bitcom Produktionsgesellschaft mbH, Saksa

Löydä lisää:

terveys, sairaala, bakteerit
Suosittele236 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook