Tiededokumentti: Sairaalabakteerit
Julkaistu torstaina 24.06.2010 0 kommenttia 237 suositusta
Sairaalabakteerien leviäminen huolestuttaa lääkäreitä ympäri maailmaa. Tunnetuin näistä bakteereista on MRSA, joihin nykyiset antibiootit eivät tehoa. Samaan aikaan kun bakteerista tulee jatkuvasti aggressiivisempi, siihen tehoavat lääkkeet menettävät ytyään. MRSA voi johtaa haavan pahaan tulehtumiseen, keuhkokuumeeseen, ja jopa kuolemaan. Euroopassa kuoleekin noin 50 000 potilasta sairaalabakteereihin joka vuosi.
Lääkärit ovat aina penisilliinin keksimisestä lähtien luottaneet siihen, että antibioottien avulla voidaan kamppailla vaikeitakin bakteeritulehduksia vastaan. Mutta aina kun kehitetään uusi antibiootti, parin vuoden päästä syntyy sille immuuni bakteerikin. Antibiootteja ei tulisi antaa liian löysin perustein, koska mitä enemmän lääkärit antavat antibiootteja, sitä helpommin myös sairaalabakteerit leviävät.
Saksalaiset dokumentaristit Valentin Thurn ja Sabine Goette päättivät tutkia sairaalabakteerien uhkaa ja leviämistä Euroopassa. Tuloksena syntyi dokumentti Sairaalabakteerit (Tod im Krankenhaus – Der Kampf gegen die Super-Bakterien, Saksa 2008). Hollanti on ainoa maa Euroopassa, jossa MRSA on kyetty pitämään täysin kurissa. Syitä tähän on kaksi: ensinnäkin kun MRSA löydettiin 80-luvulla, asiaan reagoitiin Hollannissa nopeasti. Toiseksi tautiin sairastuneet eristettiin välittömästi asianmukaisin toimenpitein.
Miten muualla Euroopassa sairaalabakteereja yritetään taltuttaa? Kuinka taudit leviävät nykyään? Onko rokotteista apua? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa tiededokumentti torstaina Teemalla!
Lisätietoa ohjelmasta
Ohjaus: Valentin Thurn ja Sabine Goette
Alkuperäinen nimi:Tod im Krankenhaus - Der Kampf gegen die Super-Bakterien
Tuotanto: Bitcom Produktionsgesellschaft mbH, Saksa
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut