YLE Teema

 

Sanoja taisteluun

Julkaistu keskiviikkona 02.06.2010 0 kommenttia 181 suositusta

maanantai 19.9. klo 22.55, uusinta su 25.9. klo 22.50

Humphrey Jennings: Sanoja taisteluun (Words for Battle, Britannia) 1941

 

”Sanoja taisteluun on vain viiden minuutin pituinen ja perustuu hyvin yksinkertaiseen oivallukseen: Laurence Olivier, Britannian suurin Shakespeare-näyttelijä, lukee maansa kirjallisuuden suuria tekstejä, jotka ohjaaja leikkaa kommentaareiksi ajankohtaismateriaaliin, Englantiin sodassa.

Elokuvassa on myös esimerkillisen rikas ääninauha, jossa musiikkina kuullaan Beethovenia ja Händeliä. Yhdistelmä on uskalias, mutta varmoilla kytkennöillään Humphrey Jennings onnistuu haastamaan paremman ihmisyyden puolesta ainutlaatuiset todistajat: runoilijat Miltonin, Blaken, Browningin ja Kiplingin, presidentti Lincolnin Gettysburgin puheen sekä Churchillin maineikkaimpiin kuuluvat sanat:

”Me taistelemme loppuun saakka, me puolustamme saartamme, olivatpa kustannukset mitkä tahansa, me taistelemme rannikolla, me taistelemme maihinnousupaikoilla, me taistelemme pelloilla ja kaduilla, me taistelemme kukkuloilla, me emme antaudu koskaan.”
En ainakaan heti keksi lyhytelokuvaa, jonka anti olisi rikkaampi. Ihmeellinen elokuva!”

Peter von Bagh

 

Humphrey Jenningsin lyhytelokuva tarjoaa iskulauseita ja säkeitä briteille sodan aikana mm. Kiplingin, Miltonin, Blaken ja Churchillin kynästä. Sanat lausuu näyttelijä Laurence Olivier.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla oikealla.

Videot

Suosittele181 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Englannin sävel

Humphrey Jenningsin lyyrinen, moniääninen dokumentti kuvaa ilman kommentteja yhtä päivää Englannissa toisen maailmansodan aikana. "Tämä lähes täydellinen elokuva on minulle, elokuvakouluja käymättömälle, ollut tärkein opinkappaleeni”, toteaa Peter von Bagh.

Granada, Granada, Granada

Suuren sotakuvaajan Roman Karmenin dokumenttielokuva Espanjan sisällissodasta yhdistää vuosien 1937–38 ainutlaatuista materiaalia uusiin kuviin. Tulos on yhtä aikaa maailmanhistoriaa ja henkilökohtaista historiaa. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook