YLE Teema

 

Se siitä! Teoriat testissä

Julkaistu keskiviikkona 29.08.2012 9 kommenttia 176 suositusta

keskiviikko 14.8. klo 20.30

Se siitä! Teoriat testissä on valtavan suosion saavuttanut BBC:n tiedesarja, jossa neljä tieteeseen intohimoisesti suhtautuvaa juontajaa testaa, kuinka luonnontieteen teoriat toimivat käytännössä. Jem Stansfied, Dallas Campbell, Yang Wong ja Liz Bonnin etsivät vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

Mitä tietoa NASA on saanut maan ulkopuolisesta elämästä?
Miten rikkiheksafluoridin hengittäminen vaikuttaa ääneen?
Millainen on hajuaistimme, ja mitä tekemistä sillä on älykkyyden kanssa?
Miksi pitkiä snorkkeleita ei ole olemassa?
Mitä hiihtorinteessä tapahtuu, tieteellisesti katsoen?
Millainen on roskia polttoaineenaan käyttävä auto?

Kesällä 2013 Teema esittää sarjan ensimmäiset kaksi tuotantokautta, yhteensä 18 osaa.

22.7. Osa 1. Iso Paha Susi ei saanut puhkutuksi porsaiden tiilitaloa nurin. Onnistuisiko se Jem Stansfieldin rakentamalla ilmanpainetykillä?

23.7. Osa 2. Jem rakentaa selkäänsä sidottavan suihkumoottorilaitteen ja testaa sitä veden yllä. Ovatko hyönteiset tulevaisuuden ruokaa? Mitä tietoa NASA on saanut Maan ulkopuolisesta elämästä?

24.7. Osa 3. Dallas Campbell jäljittää 30 000 kumiankan matkaa. Liz Bonnin lähtee laivaston mukana Itämerelle etsimään sukellusvenettä. Talon seinää pitkin pystyy nousemaan kahden tavallisen pölynimurin avulla, vai pystyykö?

25.7. Osa 4. Kuullaan tuoreimmat tutkimustulokset lehmien magneettisuudesta. Tohtori Yan Wong järjestää vedenalaisen ilotulituksen selvittääkseen, kuinka raketit toimivat avaruudessa.

26.7. Osa 5. Jem käy taistoon USA:n laivaston uusinta asetta vastaan aika heppoisin varustein. Entä miten rikkiheksafluoridin hengittäminen vaikuttaa Tri Yanin ääneen?

29.7. Osa 6. Jem lähtee Kuninkaallisen laivaston mukana selvittämään helikopterin toimintaperiaatteita. Millaisia aivojen treenauslaitteita markkinoilla on? Tohtori Yan näyttää, kuinka mikroaaltouunissa voi sulattaa lasia.

30.7. Osa 7. Jem Stansfield testaa uusia jarrutusjärjestelmiä, ja Liz Bonnin tutkii puheen alkuperää. Dallas Campbell selvittää, miksi brittien kesät ovat sateisia, ja tohtori Yan Wong esittelee tutun optisen harhan.

31.7. Osa 8. Millaisia energiavirtoja ympärillämme liikkuu, jos mikroaaltouunistakin voi rakentaa kuolemansäteen? Gyroskooppien toimintaa voi havainnollistaa toimistotuoleilla. Entä missä on avaruuden puuttuva massa?

1.8. Osa 9. Jem tutkii vahvimman luonnonmateriaalin, hämähäkinseitin kestävyyttä. Tohtori Yan tekee kokeita natriumasetaatilla. Liz lähtee taistelulentäjien oppiin ymmärtääkseen enemmän moniosaamisesta.

2.8. Osa 10. Jem rakentaa toffeella toimivan raketin ja aikoo nousta sen kyytiin. Millainen on hajuaistimme ja mitä tekemistä sillä on älykkyyden kanssa? Dallas selostaa sirkuksessa ydinfuusion periaatteita.

5.8. Osa 11. Liz lähtee tapaamaan tutkijoita, jotka auttavat poliisia selvittämään rikoksia. Entä millaiseen vauhtiin Jem pääsee mikroautollaan vaahtosammuttimen avulla? Dallas pohtii, mitä tapahtuu kun öljy loppuu.

6.8. Osa 12. Jem ryhtyy törmäysnukeksi selvittääkseen painovoiman vaikutusta kehoonsa. Dallas sukeltaa atomimaailman salaisuuksiin ja tohtori Yan haitankkiin. Lopultakin selviää, miksi pitkiä snorkkeleita ei ole olemassa.

7.8. Osa 13. Dallas perehtyy valheenpaljastuksen uusimpaan tekniikkaan. Liz tutkailee pulmaa, jonka myös Charles Darwin aikanaan kohtasi. Entä kuinka Jem onnistuu ihmisvoimalla toimivan kantosiipialuksen rakentamisessa?

8.8. Osa 14. Jem ryhtyy tekemään terästä ja kertoo samalla sen historiasta. Liz pohtii ikuisen elämän haastetta. Dallas ryhtyy delfiiniksi - teknologian avustuksella. Tohtori Yan haastaa museokävijät tekemään tulta.

9.8. Osa 15. Jem tutustuu höyryvoimalaan, ja Liz tapaa sikainfluenssan tutkijoita. Mitä hiihtorinteessä tapahtuu, tieteellisesti katsoen? Tri Yan tutustuu suklaatehtaan vaikuttavaan koneistoon.

12.8. Osa 16. Dallas kysyy vastaantulijoilta, mikä heidät tekee onnellisiksi. Liz matkustaa Norjaan katsomaan, millaisella teknologialla siellä torjutaan ilmastonmuutosta. Jem lähtee uskalikkona lumivyöryalueelle.

13.8. Osa 17. Jem laittaa ravurin vetämään autoaan, joten siitä selviää hevosvoiman yksikkö. Tri Yan näyttää shoppailjoille, kuinka terästä voi polttaa. Dallas käy Cernissä utelemassa maailmankaikkeuden syntyä.

14.8. Osa 18. Liz tarkastelee hajuaistin toimintaa, ja Dallas pohtii uusien todisteiden valossa sitä, olisiko elämä maapallolla saanut alkunsa avaruudesta. Entä millainen on roskia polttoaineenaan käyttävä auto?

Lisätietoa ohjelmasta

(Bang Goes the Theory), Britannia 2009–2010. Tuotanto BBC.

Löydä lisää:

tiede
Suosittele176 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Partamooses

Teeman ohjelmavalinnat ovat muuttuneet aina vain erikoisemmiksi. Myytinmurtajat ovat tehneet näitä testejä jo monta tuotantokautta - kuka tarvitsee yhden samanlaisen sarjan lisää?

Olen kysynyt tätä aiemminkin: Miksi Teema ei tarjoa vanhoja tv-sarjoja ja elokuvia? Teeman alkuaikoina ohjelmistoon kuului mm. Peter Gunn (joka olisi kiva nähdä uusintana). Olisi myös mukava nähdä sarja Eddie Constantine-elokuvia ja mm. Peter von Baghin tekemä Constantinen haastattelu (enkä nyt tarkoita vain elokuvaa Alphaville, joka on nähty tarpeeksi usein).

Am

Kiitos Teema näistä ja muista
tiededokumenteista! Ne ovat aina taattua laatua.
Kaiken huuhaan keskellä Teema tekee
muutenkin erinomaista työtä.

Nyymi

Kiva ja kiinnostava sarja.

Pinkviini

Vähän erimieltä olisin nimimerkin "Partamooses" kanssa. Onhan tämä nyt kuitenkin hitusen erilainen kuin Myytinmurtajat. Esim. tuollaista ekassa jaksossa nähtyä ihan mielenkiintoista juttua valvontakameroista ei ole myytinmurtajissa. Enkä tuota ilmatykkiäkään muista Myytinmurtajissa nähneeni?. Ohjelman pituus on vain onnettoman lyhyt. Puoleen tuntiin pumpataan tajuton määrä materiaalia kovalla vauhdilla. Ei tämänkaltaisten ohjelmien katsojat tuota vauhtia noin paljon kaipaa. Varttikin lisää asioihin perehdyttämistä olisi tehnyt ihmeitä.

Ja miksei "vanhoja tv-sarjoja ja elokuvia?" Sekö nyt sitten olisi jotenkin tuoreempaa, kuin joku etäisesti Myytinmurtajilta vaikuttava sarja? Itsekin tosin kaipaan ilmaista kanavaa, missä tulisi sekä vahoja, että uusia laatu elokuvia 24h. Taitaa vaan jäädä haaveeksi.

Tee

Miksi Teema käyttää eri Twitter-pluginiä kuin Ylen pääsivustot. Yhdellekään pluginille en halua antaa pääsyä tililleni. Niistä ei ole kuin haittaa turvallisuudelle.

Helpottakaa siis artikkeleidenne Twitter-jakamista ja käyttäkää samaa natiivipluginiä kuin Ylen uutispuolella.

Yle Teema

Tee kirjoitti:
Miksi Teema käyttää eri Twitter-pluginiä kuin Ylen pääsivustot. Yhdellekään pluginille en halua antaa pääsyä tililleni. Niistä ei ole kuin haittaa turvallisuudelle.

Helpottakaa siis artikkeleidenne Twitter-jakamista ja käyttäkää samaa natiivipluginiä kuin Ylen uutispuolella.

Uutisten nettisivut käyttävät eri järjestelmää kuin nämä sivut, siksi on mahdollista, ettei aivan sama systeemi ole teknisesti mahdollinen. Mutta selvitellään asiaa ja katsotaan, mitä pystymme asialle tekemään.

Tsuua / Yle Teema

Motiivinsa kullakin

Olen rakastunut tuohon naiseen (Liz Bonnin). Toivottavasti Yle on ostanut sarjan oikeudet vähintään kymmeneen uusintakertaan.

Anonyymi

Tämä on ollut mukavaa katsottavaa ja sitä on ilmeisesti olemassa reilusti lisää, näkyykö niitä Ylellä jatkossa?

pdi

Nyt täytyy kyllä antaa positiivista palautetta.
Todella loistava ohjelma!
Tälläisiä ja muitakin mukavia tiedeohjelmia olisi mukava nähdä myös tulevaisuudessa.
Nettikatsomisen mahdollisuudesta iso plussa!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook