YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Searching for Sugar Man

Julkaistu maanantaina 09.12.2013 1 kommenttia 105 suositusta

sunnuntai 8.6. klo 21.00

Searching for Sugar Man esitetään elokuvan nuoren, lahjakkaan ohjaajan Malik Bendjelloulin (1977–2014) muistoksi sunnuntaina 8.6. kello 21.

Ruotsalaisen Mailk Bendjelloulin ainoaksi pitkäksi ohjaukseksi jäänyt dokumenttielokuva Searching for Sugar Man oli maailmaan ilmestyessään suoranainen sensaatio niin aiheeltaan kuin toteutukseltaan. Se on sekä huikea jännityskertomus että todistus musiikin ihmeellisestä voimasta. Elokuva kertoo myös musiikkibisneksen kovista laeista, maailmasta ennen internetiä ja miehestä, joka katosi maailmalta mutta säilytti itsensä.

Tuntemattoman tekijän elokuva tuntemattomasta muusikosta keräsi aivan poikkeuksellisia ylistyksiä kaikkialla maailmalla: "Vuoden paras musiikkidokumentti!" "Vuoden paras dokumenttielokuva!" "Vuoden paras elokuva!" Searching for Sugar Manin menestys huipentui parhaan dokumenttielokuvan Oscariin maaliskuussa 2013.

Elokuva kertoo Sixto Rodriguezista, josta piti tulla kuuluisa laulaja-lauluntekijä 1970-luvun Amerikassa mutta jonka ura päättyi ennen kuin se koskaan edes alkoi. Tästä uskomaton tositarina kuitenkin vasta alkaa: Rodriguezista tuli supertähti Etelä-Afrikassa ilman että hän itse tiesi siitä mitään.

Detroitissa 1960-luvun lopulla uransa aloittanut, sielukkaita ja urbaaneja lauluja tehnyt Rodriguez julkaisi kaksi hienoa albumia 1970-luvun alussa, nimiltään Cold Fact ja Coming from Reality. Levyt eivät herättäneet huomiota, ura ei edennyt, ja Rodriguez vaipui unohduksiin. Muulta maailmalta suljetussa Etelä-Afrikassa Rodriguezin levyt kuitenkin menestyivät, siellä häntä palvottiin itsemurhan tehneenä supertähtenä...

(esittelyn kirjoitti Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Searching for Sugar Man. O: Malik Bendjelloul, Ruotsi 2012.

Suosittele105 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

All You Need Is Klaus

Saksalainen muusikko, taiteilija ja tuottaja Klaus Voormann tunnetaan parhaiten yhteistyöstään Beatlesin kanssa, mutta Revolver-albumin kannen suunnitellut basisti on tehnyt paljon muutakin. Dokumentissa mukana mm. Paul McCartney, Ringo Starr, Randy Newman ja Carly Simon.

Metal Evolution: raskaan rockin tarina

Perusteellinen dokumenttisarja metallimusiikin kehityksestä. Kanadalainen muusikko, ohjaaja ja musiikkiantropologi Sam Dunn puristaa 11-osaisessa sarjassa raskaan rockin yli 40-vuotisen evoluution 26 alalajin sukupuuksi. Toiveuusinta syksyltä 2012.

Kommentit

Anonyymi

Ei huono dokkari, aika ihme että noinkin lahjakas ja verbaalinen lauluntekijä jäi kotimaasssaan täyspaitsioon, tuloksena vain 2 levyä joita ei edes juurikaan myyty.
Dokkarissa oli kyllä yksi virhetieto: Sixto Rodriguez ei suinkaan ollut IHAN pimennossa muulta maailmalta ennen uutta tulemustaan 90-luvun lopulla, mies oli hanttihommien ohessa tehnyt keikkaa Australiassa 70-80-lukujen taitteessa, tämän olisi ihan hyvin voitu mainita.
Wikin mukaan Sixto Rodriguezilla on valmiina 30 uutta biisiä jotka vaan odottavat levyttämistään, mukavasti on pöytälaatikkoon kertynyt matskua.
Olisi muuten kiva tietää onko miestämme koskaan noteerattu Suomen musalehdissä 70-luvulla ollenkaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook