YLE Teema

 

Kino Klassikko

Sotakirjeenvaihtaja (12)

Julkaistu torstaina 23.08.2012 0 kommenttia 90 suositusta

sunnuntai 30.9. klo 18.00

Kino Klassikon syksyn miestähti Robert Mitchum oli parin vuoden ajan näytellyt pikkuosia halvoissa b-westerneissä ja pienen budjetin sotaelokuvissa, kun hänet vuonna 1945 valittiin tärkeään rooliin William A. Wellmanin elokuvassa Sotakirjeenvaihtaja. Mitchum sai yhden elokuvan neljästä Oscar-ehdokkuudesta ja tie elokuvatähteyteen sinetöityi pian nasevissa noir-rikoselokuvissa.

Mitchum ei kuitenkaan näytellyt Sotakirjeenvaihtajan varsinaista pääosaa, vaan sen roolin tulkitsi Burgess Meredith. Hänen esittämänsä Ernie Pyle oli Pulitzerilla palkittu sotareportteri, joka elokuvassa seuraa Mitchumin esittämän Bill Walkerin johtamaa jalkaväkikomppaniaa Tunisian taisteluista Italian sotarintamille.

Pylen tarinoiden pohjalta elokuvasta kasvaa hieno ja realistinen kunnianosoitus tavalliselle jalkaväkimiehelle. Filmi ei ihannoi sotaa vaan kuvaa melkeinpä surumielisesti, kuinka taistelut, väsymys, pelko ja odotus kuluttavat väistämättä kovimmankin sotilaan.

Sotakirjeenvaihtaja onkin unohdettuja sotaelokuvan klassikkoja. Se filmattiin Pylen suostumuksella ja avustuksella, mutta hän itse ei päässyt lopputulosta katsomaan. Pyle sai surmansa Okinawan taisteluissa kaksi kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa.

Elokuvan alkuperäinen nimi, The Story of G.I. Joe, viittaa rintamasotilaiden hirtehiseen huumoriin: lyhenne ”G.I.” vastaa Yhdysvaltain armeijassa suurin piirtein samaa kuin Suomen ”SA-Int.”, ja nimitys ”G.I. Joe” tarkoittaa siten rivimiestä, joka on korvattavissa toisella samanlaisella siinä missä lapio tai säilykepurkki.

Lisätietoa ohjelmasta

Sotakirjeenvaihtaja (The Story of G.I. Joe), USA 1945. O: William A. Wellman. N:Burgess Meredith, Robert Mitchum.

Suosittele90 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook