YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Suomalaista naurua 2/4

Julkaistu maanantaina 13.09.2010 2 kommenttia 201 suositusta

Huumoriohjelmien veteraanit Esa Pakarinen, Spede, Eemeli ja Repe Helismaa koheltavat pitkässä elokuvassa, joka yhdistää iltamaperinteen ja television sketsiviihteen rytmin.

tiistai 30.11. klo 21.50

Veikko Itkosen elokuva Mullin mallin (1961) sijoittuu viihteen historiassa kiinnostavaan vaiheeseen: televisio oli jo tehnyt Suomessa täydellisen läpimurtonsa, vanha elokuvateollisuus eli ”Suomen Hollywood” veteli viimeisiään, eikä sodan jälkeinen iltamaperinnekään enää ollut uuden nuorisokulttuurin noustessa virkeimmässä terässään.

1950-luvun tunnetuimmat koomikkoviihdyttäjät Esa Pakarinen, Reino Helismaa ja Esko ”Eemeli” Toivonen olivat luoneet maineensa ensin iltamahauskuuttajina, sitten elokuvatähtinä – ja tämän elokuvan jälkeen kaikki ehtivät vielä hiukan maistaa televisioviihteenkin tekemistä. Käsikirjoituksen on laatinut Helismaa, joka oli ansioitunut kepeän rillumarei-viihteen kirjoittajana aiemminkin.

Esa Pakarinen palasi tässä elokuvassa Severi Suhosen rooliin: hän oli luonut hampaattoman savolaishanuristin hahmon jo 1940-luvun lopulla. Severi Suhosesta ja niin ikään elokuvassa nähtävästä Impi Umpilammesta tuli Pakarisen suosituimmat roolihahmot 1960-luvulla, kun Pekka Puupää -elokuvien tekeminen lopetettiin.

Elokuvan suuri nouseva tähti on koomikko Pertti ”Spede” Pasanen, jonka uudenlaisesta crazy-huumorista oli saatu makua jo radion Ruljanssiriihi-ohjelmassa vuotta aiemmin. Spede siirtyikin ketterästi sivurooleja tarjoavalta elokuva-alalta televisioon, jossa uudenlaiselle ilmaisulle oli kysyntää. Mullin mallin esittelee myöhemmin Spede-show’ssakin naurattaneen Bluff Brothers -bändin.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään kansankoomikko Kokemäen Uuno, Ville-Veikko Salminen, Leni Katajakoski, Matti Kuusla, Pentti Nevaluoma, Matti Louhivuori, Pentti Irjala ja Heimo Lepistö.

Mullin mallin ei kerännyt kriitikoiden kehuja valmistuessaan: elokuva-ala oli muutenkin kriisissä, ja Itkosen hätäisesti kyhättyä hauskuuttamiskooste ei naurattanut arvostelijoita. Monet eivät pitäneet sitä edes elokuvana - eikä se sitä välttämättä olekaan. Se on erilaisista laulunumeroista ja sketseistä kyhätty kooste, jonka kehyskertomuksessa joukko työmiehiä majoittuu erehdyksessä tyhjään korpihotelliin ja pistää siellä pystyyn improvisoidun illanvieton. Ehkä sitä voisi nimittää teatterilevitykseen tehdyksi tv-viihteeksi.

Lisätietoa ohjelmasta

Mullin mallin (1961) 71’21
Ohjaus ja kuvaus Veikko Itkonen, käsikirjoitus Reino Helismaa, leikkaus Armas Laurinen, lavastus Roy (Tapio Vilpponen), musiikki Toivo Kärki.

Suosittele201 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

neulasen manta

Kiitän Yleisradiota siitä että vielä on nähtävissä "roskaohjelmia kuten päivän elokuva Mullin mallin".Uskoisin olevani yksi niistä "sivistymättömistä junteista ja luusereista ",jotka nauttivat rillumarei-elokuviin sisäistettyä yhteiskuntakritiikkiä!

Atro

Tuo kooste oli ainakin Ilta-Sanomissa arvosteltu elokuvana. Minulle se ei ollut roskaa lainkaan. Hauskinta oli Severi Amerikassa. Bluff Brothersin muistan kyllä YouTubestakin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook