YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Suomalaista naurua 4/4

Julkaistu maanantaina 13.09.2010 1 kommenttia 210 suositusta

Neil Hardwickin varhaistöissä hyödynnetään ulkopuolisuuden kokemusta ja brittisatiirin keinoja.

pe 17.12. klo 16.25, su 19.12. klo 10.25

Syntyjään brittiläinen Neil Hardwick muutti Suomeen vuonna 1969, ja päätyi lukemaan koulujen englanninoppimateriaaleja nauhalle. Ensimmäisen kieliohjelmansa Hardwick käsikirjoitti ja näytteli televisiolle jo vuonna 1972: To Start You Talking pyrki tarjoamaan keskusteluharjoituksia opiskelijoille.
Seuraavana vuonna Hardwick esiintyi viihdeohjelmassa Leo Lastumäen musikaalinen tunti (1973), ja sitä kautta hän päätyi yhteyteen TV1:n Viihdetoimituksen ja Pertti Reposen kanssa.

Vuonna 1974 Hardwick esitti David Mitchellin parina toista englantilaispoliisia kielisarjassa Hello, hello, hello, josta tuli lukuisten uusintojen ja salaperäisesti toistettujen fraasien ansiosta monien lasten lempiohjelma ja paljon toivottu nostalgiauusintasarja.

Samana vuonna Hardwick esitti brittiläistä toimittajaa piladokumentissa Finlandisation (1974), jossa satiiriseen sävyyn ruodittiin Suomen kummallisuutta ja suomettumista. Ohjelman tekijäjoukko oli hyvin pitkälle sama kuin ajan suosituimmassa sketsisarjassa Merirosvoradio (1974): ohjauksesta vastasivat Vesa Nuotio ja Pertti Reponen, ja käsikirjoituksen laati Jouni Lompolo eli pakinoitsija Origo nimimerkillä Laina Pultti. Brittiläisen satiirin tylympää tulokulmaa Finlandisationiin toivat Neil Hardwick ja David Mitchell, jotka avustivat Lompoloa käsikirjoituksen kanssa.

Kolme vuotta myöhäisempi Kielipuoli potilas (1978) on aikojen saatossa vakiintunut kotimaisen komedian klassikoksi. Siitä alkoi myös Hardwickin ja Jussi Tuomisen tv-yhteistyö, jonka kestävimpiä helmiä ovat komediasarjat Tankki täyteen, Reinikainen ja Sisko ja sen veli.
Kielipuoli potilas kertoo, mihin kaikkiin kommelluksiin kielitaidottomuus voi johtaa ihmisen – samalla nauretaan sille, kuinka oudolta suomen kieli ulkomaisten korvissa kuulostaakaan.

Kielipuoli potilas sai viihdeohjelmasarjan ensimmäisen palkinnon Intervision ohjelmakilpailussa Sopotissa, Puolassa 1978, ja keräsi kiitoksia myös Montreaux’n Kultainen Ruusu -kilpailussa.

Lisätietoa ohjelmasta

Finlandisation (1974) 18’14
Esiintyjinä muun muassa Neil Hardwick, Leo Lastumäki, Heikki Kinnunen, Pekka Laiho, Risto Mäkelä, Pirkko Peltomäki ja Marjukka Halttunen. Ohajus Vesa Nuotio ja Pertti Reponen.

Kielipuoli potilas (1978) 40’08
Pääosissa Tim Steffa, Mauri Saikkonen, Liisa Roine, Marjut Sariola, Toivo Lehto, Tuire Salenius ja Anja Räsänen. Ohjaus Esko Leimu ja Neil Hardwick, käsikirjoitus Neil Hardwick ja Jussi Tuominen.
 

Löydä lisää:

Neil Hardwick
Suosittele210 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Katsoin nuo molemmat. Erikoista Finlandisationissa oli sekin, kun Olympiastadionilla pelattiin shakkia. Kielipuoli potilas-ohjelmassa hauskuus oli juuri siinä, että potilaalla ja hoitajilla ei ollut yhteistä kieltä. Hardwickilla oli todella oma osansa ns. suomettumisessa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook