YLE Teema

 

Suomen ilmasto muuttuu

Julkaistu perjantaina 18.09.2009 0 kommenttia 214 suositusta

Ilmastonmuutos tuntuu myös Suomessa ja Suomen luonnossa. Lämpötilan nousu vaikuttaa mm. lintujen muuttoaikatauluun ja eläinten lisääntymiseen. Kasvukausi pitenee ja luonnon kiertokulku muuttaa rytmiään. Selkeimmin muutokset näkyvät todennäköisesti Lapissa.

lauantaisin alkaen 6.2.2010 klo 9.00 alkavassa Koulupalvelussa, tiistaisin alkaen 9.2.2009 klo 10.00, uusinta torstaisin klo 10.00

Miten suomalainen luonto reagoi muutoksiin? Sopeutuvatko kasvit ja eläimet? Miten ihminen vaikuttaa muutoksen nopeuteen?

Osa1/2:  Sopeutuvatko eläimet? Ilmastonmuutos on vähitellen alkanut vaikuttaa Suomenkin luontoon. Lintujen muutto aikaistuu. Eläinten poikaset syntyvät erilaiseen maailmaan kuin niiden vanhemmat. Seuraukset voivat olla yllättäviä. Toisaalta jotkin lajit hyötyvät. Maa- ja metsätalouskin saa varmasti osansa. Mutta sopeutuvatko lajit muutokseen? Kuinka me vaikutamme muutoksen nopeuteen?

Katso ohjelma Opettaja.tv:n sivuilla.

Osa 2/2: Muutos pohjoisessa Maapallon keskilämpötila on noussut selvästi viime vuosikymmeninä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat edenneet nopeimmin arktisilla alueilla. Suomessakin seuraukset tulevat todennäköisesti näkymään selvimmin Lapissa. Kuinka käy lumitalvien ja lumisten harrastusten, kun talvi lyhenee ja lämpenee? Kuinka Lapin herkkä luonto reagoi muutokseen? Lisääntyvätkö äärimmäiset sääilmiöt kuten myrskyt ja rankkasateet? Voimmeko me itse kukin hillitä muutosta?

Katso ohjelma Opettaja.tv:n sivuilla.

Suosittele214 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook