YLE Teema

 

Torstain Kino

Synnyttyäsi et voi enää piiloutua

Julkaistu keskiviikkona 02.12.2009 0 kommenttia 308 suositusta

torstai 28.1. klo 22.00

Synnyttyäsi et voi enää piiloutua on italialaisen Marco Tullio Giordanan ohjaama elokuva siirtolaisista ja pakolaisista. Pääosassa on rikkaan perheen poika, joka pelastuu hukkumiselta, kun hänet poimitaan merestä pakolaisia täynnä olevaan veneeseen. Pakolaisten seurassa nuoren pojan maailmankuva alkaa kehittyä, kun hän alkaa nähdä asioita uusin, kriittisin silmin.

Elokuvan pääosassa on 12-vuotias poika nimeltään Sandro. Hänellä on varakkaat vanhemmat. Isä Bruno omistaa pienen tehtaan, ja äiti Lucia auttaa liiketoimissa. Eräänä yönä välimerenristeilyllä Sandro lentää jahdin laidan yli. Muut matkustajat yrittävät kauhuissaan etsiä häntä, ja kun poikaa ei löydy, he päättelevät tämän hukkuneen.

Mutta Sandro selviää kuin ihmeen kaupalla: veneellinen laittomia siirtolaisia poimii viimeisillä voimillaan sinnittelevän pojan merestä. Salakuljettajat eivät välittäisi pysähtyä, mutta romanialainen 17-vuotias nuorukainen Radu hyppää mereen ja nostaa pojan veneeseen. Radu matkustaa siskonsa Alinan kanssa.

Sandrolle pelastuminen merkitsee vaarallisen paluumatkan alkua. Hän joutuu kohtaamaan veneellisen Euroopan ulkopuolelta tulevia ihmisiä sekä saa mahdollisuuden tutusta täysin uuteen maailmaan ja kokeilla sopeutumiskykyään. Hän oppii jakamaan vettä, pysymään lämpimänä painautumalla toisia ihmisiä vasten, sietämään vahvempien simputusta sekä toimimaan kuin eläin puolustaessaan itseään.

Vihdoin paatti saapuu Italiaan ja Sandro palautetaan vanhemmilleen. Matka on kuitenkin jättänyt jäljet poikaan. Hänen taistelunsa yksinäisyyttä, pelkoa ja pettymyksiä vastaan on vienyt hänet rajan yli, lapsuudesta aikuisuuden puolelle. Kun kynnys on kerran ylitetty, ei paluuta enää ole.

Marco Tullio Giordana on ohjannut muun muassa elokuvan Pasolini, un delitto italiano (Pasolini, italialainen rikos, 1995) sekä kuusituntisen, useimmiten kaksiosaisena esitetyn sukupolvitarinan La meglio gioventú (Elämämme parhaat vuodet, 2003). Synnyttyäsi et voi enää piiloutua esitettiin vuonna 2005 Cannesin elokuvafestivaalilla.

Lisätietoa ohjelmasta

Synnyttyäsi et voi enää piiloutua (Quando sei nato non puoi più nasconderti, Italia 2005, 120 min.). Ohjaus: Marco Tullio Giordana. Rooleissa Alessio Boni, Michela Cescon, Rodolfo Corsato, Matteo Gadola, Ester Hazan, Vlad Alexandru Toma, Marcello Prayer, Giovanni Martorana, Sini Ngindu Bindanda, Kubiwimania George Valdesturlo.

IMDB

Suosittele308 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

30.1. Teemalauantai: Roman Polanskin Tess

Teemalauantai on omistettu kolme Oscaria voittaneelle, henkeäsalpaavan kauniille tarinalle viattomuuden tuhosta. Polanskin elokuvan pääosassa on nuori Nastassja Kinski. Illan aloittaa elokuvasta kertova dokumentti.

Kylmäverisesti (K15)

Teatterin juhlaviikolla lauantaina nähdään poikkeuksellisesti vain elokuva: Truman Capoten kuuluisaan dokumentaariseen romaaniin perustuva kuvaus tapahtumaketjusta, jossa kansasilainen maanviljelijäperhe joutuu raa’an murhan uhriksi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook