Syntymäjärjestyksellä on väliä
Julkaistu maanantaina 26.04.2010 17 kommenttia 259 suositusta
Näihin kysymykseen vastataan Viden om -tiededokumenttisarjan ensimmäisessä osassa, Syntymäjärjestyksellä on väliä. Tanskalaistutkijat ovat tehneet kiinnostavia havaintoja, joihin pureudutaan tässä raikkaalla otteella tehdyssä tiedemakasiinissa niin teorian kuin käytännönkin tasolla!
Syntymäjärjestyksellä näyttäisi todella olevan väliä. Sillä, oletko vanhin lapsikatraasta tai kuopus, saattaa olla elämänkulkusi kannalta paljonkin merkitystä. Syntymäjärjestyksen sanotaan vaikuttavan jopa elämänkumppanin valintaan. Onko kohtalomme siis täysin ennaltamäärätty?
Esikoiset ovat tutkitusti älykkäämpiä verrattuna sisaruksiinsa, mutta kuopuksia pidentää taas luovina ja rauhaa rakastavina. Keskimmäiset ovat kokeilunhaluisia ja rajoja rikkovia, mutta lopulta kuitenkin myös diplomaatteja. Pitävätkö nämä väitteet todella paikkansa?
Yksinkertaistaminen on vaarallista, mutta miten selittää tutkimustulokset? Vanhempien lasten korkeampaa älykkyyttä on tutkittu peräti 130 vuotta. Asiasta on tehty lukuisia ja tuloksiltaan ristiriitaisia tutkimuksia, mutta muutama vuosi sitten tehty norjalaistutkimus perustuu poikkeukselliseen laajaan koehenkilöjoukkoon. Ja mikä olikaan tutkimuksen tulos: syntymäjärjestyksellä on väliä!
Katso myös sarjan toinen osa:
27.5. Kannattaako geenitesti?
Lisätietoa ohjelmasta
Alkuperäinen nimi: Viden Om – Soskenderækken styrer
Tuotanto: Danmarks Radio, Tanska, 2009
Lähetä linkki
Kommentit
"Esikoiset ovat tutkitusti älykkäämpiä verrattuna sisaruksiinsa, mutta kuopuksia pidentää taas luovina ja rauhaa rakastavina. Keskimmäiset ovat kokeilunhaluisia ja rajoja rikkovia, mutta lopulta kuitenkin myös diplomaatteja. Pitävätkö nämä väitteet todella paikkansa?"
Vau! Tuohan on kuin suoraan omasta elämästäni. Itse olen kolmesta veljeksestä tuo keskimmäinen :D. Tässä jutussa tuntuu todellakin olevan perää.
Vau! Tuohan on kuin suoraan omasta elämästäni. Itse olen kolmesta veljeksestä tuo keskimmäinen :D. Tässä jutussa tuntuu todellakin olevan perää.
Ai ettei ole älyä?
Monessa muussakin tutkimuksessa on saatu samantapaisia tuloksia ja aina johtopäätös on ollut, että syntymäjärjestys selittää tulokset.
Paljon loogisempi johtopäätös olisi, että mitä nuorempana lapset hankkii sitä älykkäämpiä lapsista tulee.
Myös luonto suosii tätä vaihtoehtoa, koska hedelmällisyys on nuorena parhaimmillaan.
Jostain syystä yhteiskunnan tavoitteena on kuitenkin lasten hankinta mahdollisimman vanhana, jolloin se on myös teknisesti hankalinta.
Kuulostaa kieltämättä aika tutulta. Vaikkakin näin kuopuksena väitän, että olen kyllä paljon fiksumpi kuin isoveikka. Ja isosisko. Liekö tällä käsityksellä tekemistä sen tosiasian kanssa, että kuopukset tuppaavat luulemaan olevansa erityisiä, koska vanhemmat kohtelevat heitä viimeisinä pikku kultamussukoinaan :)
Älykkyydestä en tiedä, mutta meidän perheen keskimmäinen ei todellakaan ole mikään diplomaatti, kaikkea muuta.
Mitä jos on kymmenen lasta, onko 8 heistä diplomaattisia?
Jostain luin tutkimuksen tästä, että tälläinen vaikutus sisarussarjassa on todennäköisin nimenomaan 3-lapsisissa perheissä. Yksi, kaksi tai yli kolme lapsisissa perheissä ei todettu tälläisiä eroja.
Johtuu usein siitä, että ensimmäistä ja kuopusta huomioidaan eniten, ja ensimmäinen lapsi kokee vastuuta nuoremmistaan. Keskimmäinen nimenomaan kolmesta lapsesta jää tässä asetelmassa vähän paitsioon.
Miksei tätä voi katsella Areenassa?
Niimpä. En itsekään ehtinyt katsoa tuota, mutta onneksi tulee lauantaina uusintana klo 16.10.
tietysti asiat ovat näin vanhimmalla on eniten kokemusta ja rauhallisuutta, keskimmäiset taas usein ajautuvat riitoihin joten myös oppivat niitä ratkomaan , kuopus taas on usein vanhempien lellikki johtuen iästään muihin verrattuna eivätkä halua riitoja koska eivät iästään johtuen ole verbaalisesti ja fyysisesti yhtä kyvykkäitä kuin sisaruksensa
Älykkyydestä en tiedä, mutta meidän perheen keskimmäinen ei todellakaan ole mikään diplomaatti, kaikkea muuta.
mutta diblomaattisuus näkyy vasta aikuisena
Itse suurperheessä kasvaneena (12 lasta) yllätyin tästä tuloksesta ja väitteestä, että esikoinen olisi älykkäin. Näin suuressa joukossa, jossa olen itse olen kasvanut, huomaa nuorimmista, että he ovat esim kielellisesti kehittyneet paljon nopeammin, kuin vanhempi sisaruskatras. Olen ajatellut,että yksinkertaisesti sitä puhetta, mitä puhumaan opetteleva on matkinut, on ollut merkittävästi enemmän, kun ympärillä on ollut 10 sisarusta eikä ainoastaan vanhemmat. Meidän perheen lapsista nuorin puolisko on esim oppinut lukemaan ns vahingossa ennen kouluunmenoa. Olemme 60-80-luvun lapsia eli emme ehkä ole joutuneet käyttämään energiaamme työntekoon niinkuin suurperheiden lapset entisvanhaan.
Olisikin mielenkiintoista tietää löytyykö tutkittua faktaa väitteelleni, että suurperheissä (lapsia enemmän kuin kuusi) nuorimmat sisarukset ovat älykkäämpiä kuin vanhemmat sisaruksensa.
Perustan väitteeni sille pohjalle, että lapsiluvun kasvaessa mahdollisesti myös virikkeiden määrä kasvaa :).
Tosiaan harmi. Jätin katsomatta, kun Areenasta löytyy turhempiakin ohjelmia ja ajattelin, että tämäkin sieltä olisi nähtävissä. No eipä sitten ollutkaan.
Valitettavasti meillä ei ole oikeuksia laittaa tätä ohjelmaa Areenaan.
Onko ohjelmasta vielä tulossa uusintaa?
Syntymäjärjestyksellä on väliä -ohjelmaan on vielä useita esitysoikeuksia eli ohjelma uusitaan varmasti myöhemmin. Loppuvuoden ohjelmistoon se ei kuitenkaan tämänhetkisten tietojen mukaan ole mahtunut. Sen sijaan Viden om -sarjan muita dokumentteja on tulossa. Seuraava esitetään torstaina 27.5. kello 20.00.
Kannattaako geenitesti
http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/kannattaako-geenitesti
Marie Curie oli perheensä kuopus (viisi lasta), ja ilmeisesti tyhmin?
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 13.5.2010