YLE Teema

 

Film noir 2010

Syntynyt tappamaan

Julkaistu torstaina 17.06.2010 0 kommenttia 151 suositusta

keskiviikko 29.9. klo 21.55

Kun Syntynyt tappamaan on edennyt kolmanteen kohtaukseen, tarina on jo sivunnut avioeroa, alkoholismia, irtosuhteita ja uhkapelejä. Se oli ajankohdalle varsin rohkeaa. Hyväksikäyttö on kumminkin elokuvan kantava teema, ja sen pelin molemmat päähenkilöt osaavat charmikkaan häikäilemättömästi. Claire Trevorin ja Lawrencen Tierneyn kiinnostus toisiinsa hehkuu vaarallisesti pinnan alla, vaikka molemmilla on suhteet muualla.

Elokuvan ohjaaja Robert Wise oli RKO:lla kerännyt paljon kokemusta Val Lewtonin tallissa kauhuelokuvien parissa. Hän toimi myös Orson Wellesin avustajana. Wise kiinnostui James Gunnin ”Deadlier than the male” -romaanin filmatisoinnista. Lopputulos on erittäin onnistunut, eikä vähiten siksi että sivurooleissa esiintyy studion loistavia sopimusnäyttelijöitä kuten Esther Howard ja Elisha Cook.

Robert Wise (1914-2005) tunnetaan West Side Storyn ja Sound of Musicin ohjaajana. Uransa alussa hän kuitenkin teki hienoja film noireja kuten Blood On The Moon (1948) ja The Set-Up (1949).

(Kirjoittanut Johan Förnäs)

Lisätietoa ohjelmasta

Syntynyt tappamaan (Born to Kill), USA 1947

Ohjaus: Robert Wise

Käsikirjoitus: James Gunn, Eve Greene, Richard Macaulay

Kuvaus: Robert De Grasse

Musiikki: Paul Sawtell

Näyttelijät: Claire Trevor, Lawrence Tierney, Walter Slezak, Audrey Long, Elisha Cook Jr., Philip Terry

Tuotanto: RKO Radio Pictures

Suosittele151 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Film noir 2010

Vaaralliset naiset, epätoivoiset miehet ja rikoksen hehku valtaavat kotikatsomot keskiviikkoiltaisin. Syksyn 2010 Film noir -sarja tarjoaa 19 kohtalokasta tarinaa amerikkalaisen unelman kääntöpuolelta. Kaksi viimeistä noir-elokuvaa maanantaina 27.12. klo 22.50. Luvassa epätoivoa, kyynisyyttä, tuhoavaa intohimoa ja varjoisilla kujilla aistikkaasti hehkuvia savukkeita!

2.10. Teemalauantai: Hitchcock ja film noir

Notorious - kohtalon avain on paitsi Alfred Hitchcockin tyylikkäimpiä trillereitä myös hieno esimerkki film noir -tyylistä. Ennen elokuvaa nähdään ranskalaiseen ”Olipa kerran” -sarjaan kuuluva uusi dokumentti elokuvasta.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook