YLE Teema

 

Kino Suomi

Täällä alkaa seikkailu (12)

Julkaistu perjantaina 25.01.2013 0 kommenttia 194 suositusta

torstai 31.1. klo 21.55

Kino Suomessa alkaa 80 vuotta täyttävän Jörn Donnerin elokuvien sarja.

Jörn Donnerin tuottelias ura elokuvantekijänä käynnistyi lyhytelokuvilla jo 1950-luvulla. Pidempää muotoa hän pääsi ensiksi kokeilemaan Ruotsissa , jossa hän ohjasi laajan tuotantonsa ensimmäiset pitkät näytelmäelokuvat 1960-luvun alussa. Ensimmäiset pitkät elokuvat olivat En söndag i september (Syyskuinen sunnuntai) vuodelta 1963 ja seuraavana vuonna valmistunut Att älska (Rakastaa).

Kolmas kokoillan elokuva Täällä alkaa seikkailu (Här börjar äventyret) sai ensi-iltansa joulukuussa vuonna 1965 yhtä aikaa Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa. Ruotsalais-suomalaisessa yhteistuotannossa tuottajaosapuolina olivat Suomesta Fennada-Filmi ja Ruotsista Sandrews.

Jörn Donnerille tunnusomaiseen tyyliin tämäkin elokuva on Donnerin käsikirjoittama. Elokuva kertoo ruotsalaisen muotitalon johtajan Anne Englundin vaikeasta valinnasta kahden miehen välillä. Anne Enlundilla on ollut aiemmin Berliinissä lyhyt suhde suomalaisen arkkitehdin Toivo Pajusen kanssa. Englund tulee Helsinkiin tapaamaan Pajusta ja saa kuulla Pajusen olevan vakavasti sairas. Englund tapaa Helsingissä myös entisen rakastettunsa ranskalaisen liikemiehen Jacquesin, joka on seurannut Enlundia Helsinkiin. Syntyy kolmiodraama.

Elokuva on kuvattu pääasiallisesti eri puolilla Helsinkiä, mutta myös Berliinissä. Elokuva sisältää myös dokumentaarista aineistoa jatkosodasta. Pääosaan Donner kiinnitti aiempien elokuviensa tähden ruotsalaisen Harriet Anderssonin. Muissa rooleissa ovat Matti Oravisto, Göran Ceredberg, ranskalainen Claude Titre, Tea Ista, Sakari Jurkka, Tauno Majuri, Senni Niminen Maj-Britt Seitava ja Pehr-Olof Sirén.

Elokuvasta tuli vuoden menestynein kotimainen elokuva, mutta suomalais-ruotsalaisena yhteistuotantona se edusti myös Ruotsia useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Lisää Elävässä arkistossa:

Kulttuurin ja yhteiskunnan monitoimimies

 

Suosittele194 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Perkele - kuvia Suomesta (16)

Jörn Donnerin terävän ajankuvan pääosassa on Suomen kansa vuonna 1970. Niin tavikset kuin julkkiksetkin saavat sanoa sanottavansa maasta ja sen kulttuurista. Ohjelman laulut ovat saavuttaneet levyversiona kulttisuosion.

Mustaa valkoisella (16)

Jörn Donnerin ensimmäinen suomalainen elokuva kertoo hyvin toimeentulevan pariskunnan avioliiton hajoamisesta ja uuden suhteen tarjoamasta hauraasta lupauksesta. Pääosissa Donner itse, Kristiina Halkola ja Liisamaija Laaksonen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook