YLE Teema

 

Teemalauantai

26.10. Teemalauantai: Elvis 1956

Julkaistu keskiviikkona 09.10.2013 7 kommenttia 81 suositusta

lauantai 26.10. klo 21.00-23.20

Elvis Presleyn hurjan nousukiidon vuonna 1956 syntyivät sekä debyyttialbumi että ensimmäinen elokuvarooli lännenelokuvassa Love Me Tender. Teemailta on omistettu näille populaarikulttuurin historian merkkipaaluille.

"Ennen Elvistä ei ollut mitään", totesi John Lennon. ”Ihan kuin maailma olisi muuttunut mustavalkoisesta Technicoloriksi”, kuvaili puolestaan Keith Richards Elvis-efektiä. Elvis Presleyn vuonna 1956 ilmestynyt debyyttilevy – nimeltään yksinkertaisesti Elvis Presley – on käsittelyssä Rockin klassikkolevyjen jaksossa, jossa haastatellaan muun muassa Sam Phillipsiä, Scotty Moorea, B.B. Kingiä ja Keith Richardsia. Ohjelmassa on runsaasti arkistomateriaalia sekä tietysti musiikkia, muun muassa Elviksen ensimmäinen miljoonahitti Heartbreak Hotel.

RCA:n julkaisemalta albumilta löytyvät veret seisauttavat rock’n’roll-klassikot Blue Suede Shoes, Shake Rattle and Roll ja Tutti Frutti. Siitä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen Billboard-listojen ykköseksi päätynyt rock’n’roll-albumi, mutta se oli vasta alkua…

Rockklassikon jälkeen siirrytään lännenelokuvien maailmaan. Elvis Presley ensimmäinen elokuva oli western, jossa sisällissota, laittomuudet ja rakkaus samaan kaunottareen rikkovat kahden veljeksen välit. Elokuvan nimi oli alun perin The Reno Brothers – nimi vaihdettiin ja musiikkinumerot lisättiin Presleyn ja Love Me Tender -singlen valtavan suosion myötä. Elokuvan Love Me Tender eli Rakasta minua hellästi ohjasi Robert D. Webb.

Lisätietoa ohjelmasta

Rockin klassikkolevyt: Elvis Presley (Classic Albums: Elvis Presley, USA 2001), dokumentti.

Rakasta minua hellästi (Love Me Tender, USA 1956) O: Robert D. Webb, N: Elvis Presley, Richard Egan, Debra Paget.

Suosittele81 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sound City

Rockmuusikko Dave Grohlin rakastava dokumenttielokuva Los Angelesissa sijainneesta legendaarisesta levytysstudiosta Sound Citystä, jossa äänitettiin niin Nirvanan Nevermind kuin Neil Youngin, Fleetwood Macin ja Tom Pettyn merkkiteoksia.

Teeman elokuvafestivaali 2013

Teeman elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 20.-24. marraskuuta. Luvassa viisi päivää elokuvan juhlaa: useita tv-ensi-iltoja, uuden elokuvan parhaimmistoa ja kauan kaivattuja klassikkoja.

Kommentit

Elvari

Jes, pitkästä aikaa Elvistä tvstä :) pistäkää lisää kunkkuun liittyvää kamaa tulemaan, esim thats the way it is -konserttidokkari. TCB!

L.N.

Eräs Elvari-leffa minkä haluaisin nähdä on Harum Scarum eli Elvis ja 1001 yötä, sankarimme seikkaille itämailla.
Siitä on muutenkin aikaa kun Elvis-pätkiä on nähty teeveessä laajemmin eli kunnon sarja niistä parhaimmista filmeistä, esim. Love me tender, Jailhouse Rock, Falming Star, Blue Hawaii, Charro (Elvis ja parta), Change of habit...viimeksimainittuja ei ole esitetty TV:ssä ja Charrossa ja COH:ssa miehemme ei laula!

Anonyymi

Ihanaa kun tule pitkästä aikaa Elvistä teemalta.Toivottavasti sitä
tulee lisää tuonkin jälkeen!!

Pande

On tosiaan ehtinyt vettä virrata Tammerkoskessa, kun viimeksi on nähty Elvistä valtakunnan kanavilla. Kiitos Teemalle tästä kulttuuriteosta. Soisi esitettävän useamminkin. Sen verran merkittävästä ja kiinnostavasta kulttuurihistoriallisesta henkilöstä on kyse.

Vinkkinä voisin heittää Elviksen 50-luvun ainoan värielokuvan Loving You, jota ei ole koskaan esitetty Suomen televisiossa.

Tyttö, -50 luvulta

Jes, viimeinki tulee Elvistä Tv;stä, en muista aikaisemmin nähneeni,-henkilökuviä kyllä.
Nuorena tyttönä niitä aina käytiin katsomassa Kinopirtissä tai Veitsiluodon työväintalolla.
Ihanaa kun nyt näytätte meille nyt "mummi"-ikäisille, meidän nuoruuden
ihanteitä ja musiikkia...

Petri Makkonen

L.N. kirjoitti:
... viimeksimainittuja ei ole esitetty TV:ssä ja Charrossa ja COH:ssa miehemme ei laula!

"Charro!" elokuvassa Elvis laulaa vain tunnusmelodian "Charro". "Change of Habitissa" Elvis laulaa "Change of Habitin", "Let's Be Friendsin", "Let Us Prayn" ja "Have a Happyn".

Elvis on selvis

Elviksen kuolema ei mua kiinnosta lauloi jo Eput, minua ei kiinnosta edes elämä. Ei tätä enää yhtään lisää, kiitos.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook