YLE Teema

 

Teemalauantai

2.11. Teemalauantai: Juutalaisia New Yorkissa

Julkaistu keskiviikkona 09.10.2013 0 kommenttia 47 suositusta

lauantai 2.11. klo 21.00-23.25

New Yorkissa asuu puolitoista miljoonaa juutalaista. Allan Stewart Konigsberg eli Woody Allen on heistä yksi. Teemaillassa seurataan Allenin alter egon Alvy Singerin ja Annie Hallin romanssia sekä perehdytään suurkaupungin 2010-luvun jiddish-kulttuuriin.

Woody Allenin ensimmäinen kypsä mestariteos Annie Hall valmistui vuonna 1977. Neljällä Oscarilla palkittu komedia kertoo neuroottisesta newyorkinjuutalaisesta koomikosta, joka rakastuu yhtä neuroottiseen näyttelijättäreen. Pääosia näyttelevät Woody Allen ja Diane Keaton.

Elokuva kartoitti Allenin rakkaussuhdetta Diane Keatoniin 1970-luvun alussa, samoin kuin syitä suhteen kuihtumiseen. Keaton ja Allen erosivat ystävinä, mikä mahdollisti tämän hyvin omaelämäkerrallisen elokuvan synnyn. Kuten Allen elokuvassa toteaa: jos hän toisinaan liioittelee, hän tekee sen vain huvin vuoksi.

Elokuvasta kasvaa eloisa ja yksityiskohdissaan rikas kertomus moderneista ihmissuhteista ja niiden moninaisista epävarmuuksista. Newyorkilainen koomikko Alvy Singer tapaa keskilännessä varttuneen Annie Hallin, rakastuu tähän ja alkaa sivistää tätä. Alvy rakastaa Fellinin, Bergmanin ja Marcel Ophülsin elokuvia, on pakkomielteisen kiinnostunut kuolemasta ja potee monenlaisia neurooseja – juutalaisuus ja ei-juutalaisten suhde siihen on yksi näistä neuroosien lähteistä.

Annie Hall on myös rakkaudentunnustus New Yorkille sekä terävä oman aikansa satiiri, jossa Allen irvailee poliitikkojen, älykköjen, korkeakulttuurin, popmusiikin, psykoanalyysin, tv-sarjojen, juutalaisuuden, seksin, kuoleman ja Woody Allenin kustannuksella.

Elokuvan jälkeen esitettävä tv-dokumentti Jiddish, New York (New Yiddish Culture) kuvaa New Yorkissa kukoistavaa uutta juutalaista taide- ja musiikkikulttuuria, joka etsii inspiraation lähteensä vanhan maailman jiddish-kulttuurista. David Ungerin ohjaamassa dokumentissa tavataan muun muassa jiddishin inspiroimia newyorkilaisia musiikintekijöitä kuten Klezmatics, David Krakauer, John Zorn ja Socalled.

Lisätietoa ohjelmasta

Annie Hall, USA 1977. Ohjaus Woody Allen. Pääosissa Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane, Paul Simon, Shelley Duvall, Christopher Walken.

Jiddish, New York (New Yiddish Culture), Ranska/USA 2012. Dokumentti, ohjaus David Unger.

Suosittele47 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

9.11. Teemalauantai: Unelmatehtailua

Teemailta kurkistaa elokuvanteon kulisseihin. Dokumentti Made in Hollywood kertoo elokuvateollisuudesta, Spike Jonzen ja Charlie Kaufmanin elokuva Adaptation on hulvaton versio siitä, millaisella tuskalla elokuvakäsikirjoitus joskus syntyy. Pääosissa Nicolas Cage ja Meryl Streep.

16.11. Teemalauantai: Soittakaa Paranoid!

Kansallisen Soittakaa Paranoid! -viikon jälkilämmössä ja Black Sabbathin Suomen-keikan lähestyessä teemailta on omistettu raskaan rockin ajattomalle klassikolle. Ensin käsitellään Paranoid-levy, sitten perehdytään Ozzy Osbournen elämään dokumentissa Herra Ozzya siunatkoon.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook