YLE Teema

 

Tekijänä Juha Mustonen

Julkaistu maanantaina 24.03.2014 0 kommenttia 65 suositusta

torstai 8.5. klo 19.30

Nuoria taitajia esittelevä Tekijänä-sarja jatkuu valokuvaajilla. Tekijänä-sarja kuvaa sukupolvensa nuorten taitajien työtä ja elämänpiiriä. Sarjan päähenkilöt ovat sukupolvensa huippuja, nuoria tekijöitä, jotka ovat tarttuneet hetkeen ja kouliintuneet työssään poikkeuksellisen taitaviksi, taipumustensa ja kovan työn kautta. Ohjelma kuvaa yhtä päivää päähenkilön elämässä varhaisesta aamusta yöhön asti, pysyen mukana kaikessa mitä kohde tekee ja seuraten samalla tämän työntekoa lähes tieteellisellä tarkkuudella.

Juha Mustonen on tunnetuimpia nuoria, suomalaisia muodin kuvaajia. Mutta kaikki alkoi lumelta.

Slammer-lehteä päätoimittanut veli antoi kameran Juhan käteen, käyttöohjeet mukaan ja käski Rukalle kuvaamaan. Siinä vierähti muutama vuosi, sillä 1990-luvun lopulla lumilautailu oli lifestylenä hot ja kuuminta hottista Euroopassa olivat suomalaiset laskijat.

Muotiin Mustonen ryhtyi samoin kuin aikanaan snowboard-skeneen: kovaa ja korkealta. Rohkeutta ja verkostoitumistaitoja oli tullut kansainvälisiltä lumikentiltä sen verran, että kun tuli kuvauksen kohteen vaihdon aika, Mustonen hyppäsi autoon ja hurautti tunnettujen suomalaisten merkkien vaatteet muassaan Pariisiin. Sieltä tie vei Milanoon, senhetkisen mallityttöystävän luo ja hyvä portfolio avasi ovet isoihin lehtiin, Elleen ja Marie-Claireen. ”Silleen, että kunhan nyt käydään laittaas nimet alle ja aletaan hommiin.”

Niinhän se ei sit ihan mennyt, muodin kanssa. Mutta Juha päätti, että hän ei anna periksi. Hän harjoitti ammattitaitoa kuvaamalla nousevia mallitähtiä ja teki siinä sivussa kuvasarjoja ulkomaisiin julkaisuihin.

Sitten, eräänä päivänä, muotipiireissä pidetty aussilehti Oyster julkaisi Juhan kuvasarjan ja ura urkeni tosissaan myös kotimaassa. ”Hyväkin muotikuva on usein sellainen, että mallin vois tavallaan poistaa kuvasta niin, että vaatteet jäis vain leijumaan siihen tilaan. Mä haluan toimia toisin, tuoda sen mallin, ihmisen, enemmän esiin.”

Juha on kuvannut monenlaista muotia monenlaisiin julkaisuihin. Suomen Elleen ja Cosmopoitaniin; Stockmannille ja Seppälälle. Mainoskuvitusta hän tehnyt mm. Makialle. Ulkomaisista laatujulkaisuista Juhan kuvia ovat julkaisseet esimerkiksi Revs, IKI magazine ja Noi.se. Kaksi vuotta Juha päätti uudelleen kokeilla ihan tosissaan läpimurtoa kansainvälisillä markkinoilla. ”Mä päätin, että mä pistän kaiken kehiin, myyn asuntoni ja kuvaan itselleni portfolion.” toteaa Juha. ”Selvää oli myös että teen samalla näyttelyn, mun ensimmäisen. Ja näyttelyn oheen filmin.”
Tämä kokonaisuus on nimeltään YKSI ja se oli esillä Lasipalatsin näyttelytilassa Helsingissä marras-joulukuun vaihteessa 2013. Tekijänä Juha Mustonen seuraa näyttelyn viime hetken valmisteluja.

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Jaana Semeri
Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde, 2014

Suosittele65 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook