YLE Teema

 

Tekijänä Meeri Koutaniemi

Julkaistu maanantaina 24.03.2014 2 kommenttia 40 suositusta

maanantai 9.6. klo 20.00

Meeri Koutaniemi, 26, elää ja hengittää kuvajournalismia. Hän on useilla palkinnoilla palkittu nuori valokuvaaja, jonka metodina on heittäytyä täysillä kuvattaviensa elämään. Tällä hetkellä Koutaniemi kuvaa Rio de Janeirossa favela-hökkelikylien hajottamista ja köyhien ihmisten pakkohäätöjä kodeistaan. Tämä tapahtuu jalkapallon maailmanmestaruuskisojen takapihoilla, siellä minne kisahuuma ei ulotu.

Viime vuonna Meeri Koutaniemi teki historiaa voittamalla Vuoden lehtikuvat -kilpailussa palkinnon viidessä eri kategoriassa ja hän oli myös yleisön valinta Vuoden lehtikuvaajaksi. Vuonna 2014 hänet valittiin toistamiseen Vuoden lehtikuvaajaksi.

Suuren yleisön tietoisuuteen Koutaniemi nousi viimeistään kuvattuaan Keniassa kahden tytön ympärileikkausrituaalin. Noussut keskustelu julkisuudesta ja ihmisoikeuksista on pitänyt Koutaniemen sekä rakastettuna että vahvasti kritisoituna kuvaajana.

”Olen ymmärtänyt jo varhain, miten etuoikeutettu olen. Minulla on ruokaa, katto pään päällä ja saan tehdä mitä rakastan. Se ymmärrys on maailmaa kiertäessä vain vahvistunut.”

Koutaniemi kutsuu itse itseään yhtä lailla dokumentaariseksi valokuvaajaksi kuin aktivistiksikin. Kenian lisäksi Meeri Koutaniemi on taltioinut vuosien aikana vähemmistöjen ja erityisesti naisten elämää 30:ssä eri maassa. Hän on kuvannut muun muassa burmalaisia pakolaisia thaimaalaisella kaatopaikalla, malilaisia pakolaistyttöjä Nigerissä ja hiv-positiivisia transsukupuolisia intiaaneja Meksikossa, mistä syntyi hänen ensimmäinen valokuvakirjansa Oasis.

”En ole missään nimessä sotakuvaaja, enkä oikeastaan kriisikuvaajakaan. Olen todistanut omin silmin, että monet ihmisoikeusloukkaukset ovat vakavampia monessa muussa maassa kuin Suomessa ja tämä havainto on vienyt minut ulkomaille aiheitteni ääreen”

Tekijänä Meeri Koutaniemi seuraa sisukkaan valokuvaajan päivää faveloista viidakkoon ja takaisin.

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Maria Seppälä
Kuvaus: Hannu Kettunen
Leikkaus Asta Pystynen
Tuotanto: Yle Kulttuuri ja viihde, 2014

Suosittele40 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Ihmettelen vaan

Olisi hyvä nähdä yksikin ohjelma/juttu valokuvaajista, jossa ei nostettaisiin tätä narsisti-Meeriä jälleen korokkeelle...
Moni loistava ja lahjakas tekijä jää varjoon kun toiset vaan pitää melua itsestään.

Ansaitusti esillä

Ihmettelen vaan kirjoitti:
Olisi hyvä nähdä yksikin ohjelma/juttu valokuvaajista, jossa ei nostettaisiin tätä narsisti-Meeriä jälleen korokkeelle...
Moni loistava ja lahjakas tekijä jää varjoon kun toiset vaan pitää melua itsestään.

Meeri on ansaitusti esillä eikä varmaan pelkästään narsistisena persoonana. Voitetttuaan viime vuonna Vuoden lehtikuvat -kilpailussa palkinnon viidessä eri kategoriassa plus oli myös yleisön valinta Vuoden lehtikuvaajaksi. Tänä vuonna valittiin toistamiseen Vuoden lehtikuvaajaksi.

Ihailen, en tunne kateutta. Toivottavasti et Sinäkään.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook