YLE Teema

 

Televisioteatteri: Kustaa III

Julkaistu keskiviikkona 07.09.2011 1 kommenttia 145 suositusta

Lauantai 22.10 klo 12.35

Televisioteatterin esitys August Strindbergin historiallisesta draamasta on vuodelta 1964. Pääosassa on Lasse Pöysti, ja esityksen on ohjannut Mirjam Himberg.

Näytelmä kertoo kiistellystä Ruotsin hallitsijasta, joka oli virassa vuosina 1771-1792. Tasavalta-aatteen pakoilija Kustaa III oli yleisesti kulttuurin ja etenkin teatterin suuri ystävä. Strindbergin vuonna 1902 kirjoittama näytelmä keskittyy etenkin Kustaan teatraaliseen ja feminiiniseen puoleen. Älykästä, herkkää ja impulsiivista kuningasta näyttelee Lasse Pöysti, jonka roolisuoritusta pidetään yhtenä hänen oivallisimmistaan.

Lisätietoa ohjelmasta

August Strindberg: Kustaa III.
Rooleissa Lasse Pöysti, Asta Backman, Joel Rinne, Matti Oravisto, Pehr-Olof Siren, Pentti Irjala, Martti Katajisto, Seppo Kolehmainen, Uolevi Vahteristo, Esko Mannermaa, Walde Pitkänen, Sakari Jurkka, Jalmari Rinne, Aimo Pepponen, Veikko Linna, Kaarlo Juurela, Maj-Britt Heljo, Toivo Mäkelä, Risto Palm.
Mirjam Himberg (ohjaus). Bure Litonius (puvut). Heikki Liikanen (lavastus). Tyyni Tulio (suomennos). Pentti Palamaa & Urpo Kuntamo & Antero Takala (kuvaus). Ella Grönberg & Tapio Kyöstilä (ääni). Osmo Ihalainen (valaistus). Lilli Markkanen (naamiointi). Tuukka Loitso (järjestäjä).

Suosittele145 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Suomen suurin teatteri

Televisioteatteri täytti viime vuonna 50 vuotta. Sen kunniaksi valmistui kolmiosainen dokumenttisarja Suomen suurimman teatterin jännittävistä vaiheista. Sarjan juontaa näyttelijä Juho Milonoff.

Televisioteatteri: Tuhannen ja yhden työn tarinat

Timo Bergholmin kaksiosaisessa kabareessa kerrotaan "mitä työ on ja kenelle sitä tehdään". Sävelet Ojasen ja Chydeniuksen, tuimat ilmeet Kristiina Halkolan, Kari Franckin, Matti Oraviston ja Tarja-Tuulikki Tarsalan.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Katsoin tuon näytelmän digiboksin kautta. Minullekin se on yleissivistystä, koska historia oli lempiaineeni peruskoulussa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook